T24 | Virossa ei juhlita loppiaista kuten Suomessa - Kaikki kaupat ja nähtävyydet ovat normaalisti auki

Tulevana torstaina 6. tammikuuta vietetään loppiaista, joka on Suomessa pyhäpäivä. Virossa tätä kirkollista juhlapäivää ei vietetä samalla tavalla kuin Suomessa, joten se ei ole vapaapäivä, eikä esimerkiksi vaikuta kauppojen tai nähtävyyksien aukioloaikoihin.

Eri lähteiden mukaan loppiainen on yksi vanhimmista kirkollisista juhlapäivistä, jopa jouluakin vanhempi. Sitä vietetään länsimaisissa kirkoissa itämään tietäjien Betlehemiin saapumisen muistoksi. Monissa maissa loppiaista kutsutaankin kolmen kuninkaan juhlaksi.

Loppiaista vietetään 13 päivää jouluaaton ja 12 päivää joulupäivän jälkeen. Tämä näkyy yhä juhlapäivän erikielisissä nimissä. Ruotsiksi loppiainen on trettondagen ja englanniksi Twelfth Day.

Virossa Loppiainen eli kolmen kuninkaan juhla lopettaa joulun juhlinnan ja silloin joulukuusi riisutaan koristeista. Kun kuusi on riisuttu, sen voi useimmilla paikkakunnilla Virossa kiikuttaa keräyspisteeseen, jossa järjestetään joko heti loppiaisena tai jonakin sitä seuraavina päivinä suuri kuusikokko.

Loppiaisena on Virossa myös tapana leipoa kolmen kuninkaan eli itämaantietäjien kunniaksi piirakka, johon piilotetaan herne tai papu. Sen löytäjä kruunataan sitten herne- tai papukuninkaaksi tai -kuningattareksi, jonka onni seuraavalle vuodelle on taattu!

Piirakka, joka tunnetaan myös nimellä loppiaiskakku, kolmen kuninkaan kakku tai Galettes des rois on tuhtia syötävää, sillä voitaikinakuoren sisällä on mantelimassatäyte.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut