T24 | Viro sai viime vuonna yli 12 000 uutta e-kansalaista – Yhteensä e-kansalaisia on jo lähes 90 000

Vuonna 2021 Viro sai yli 12 000 uutta e-kansalaista. Se on saman verran, kuin koko Virossa syntyi samaan aikaan lapsia. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Suurin osa uusista e-kansalaisista tulee Venäjältä, Espanjasta ja Saksasta. Yhteensä Virossa on nyt lähes 90 000 e-kansalaista 177 eri maasta.

Vuonna 2015 aloitettu Viron e-kansalaisuusohjelma täytti hiljattain seitsemän vuotta. Ohjelma perustettiin aikanaan tarkoituksenaan tarjota ulkomaalaisille henkilöille turvallinen pääsy Viron sähköisen hallinnon digitaalisiin palveluihin.

Viron e-kansalainen saa käyttöönsä digitaalisen henkilökortin, joka mahdollistaa muun muassa Viroon rekisteröidyn yrityksen perustamisen ja digitaalisessa yritysympäristössä operoinnin. Kortilla voi kirjautua mm. pankkiin, verotilille, kaupparekisteriin ja moniin muihin palveluihin. Lisäksi sitä voi käyttää monissa eri liikkeissä ja palveluissa erillisen kanta-asiakaskortin sijasta.

Viron e-kansalaisuusohjelman toimitusjohtajan Lauri Haavin mukaan e-kansalaiset ovat perustaneet Viroon seitsemän vuoden aikana noin 20 000 uutta yritystä.

– E-kansalaisuusohjelman välillisten taloudellisten vaikutusten, kuten e-kansalaisille palveluita tarjoavien virolaisyhtiöiden kasvun ja investointien lisäksi ohjelma on tuonut Viron valtion kassaan suoraa tuloa yli 80 miljoonaa euroa, Lauri Haav kertoo.

Lauri Haavin mukaan Viron e-kansalaisuuden avulla globaalit yrittäjät voivat ylittää rajat ylittävän kaupankäynnin esteet ja sopeutua nopeasti jatkuvasti muuttuvaan liiketoimintaympäristöön.

– Tämä on merkittävä kilpailuetu yrittäjille, Haav sanoo.

Koronapandemia on vauhdittanut etätyöhön siirtymistä ympäri maailmaa ja kiinnostus Viron e-kansalaisuutta kohtaan on sitä myöten kasvanut.

– Viron e-kansalaisuus on innostanut ihmisiä ympäri maailmaa tutkimaan mahdollisuuksia hallita liiketoimintaansa digitaalisesti ja sen myötä etsimään parempaa tasapainoa vapaa-ajan ja työelämän välillä, Haav toteaa.

Lähes puolet Viron uusista e-kansalaisista ovat EU-kansalaisia, jotka etsivät usein yritysystävällisempää toimintaympäristöä.

– Viron innovatiiviset digitaaliset ratkaisut, jonkalaisia ei ole tarjolla missään muussa maassa, ovat ihanteellisia paikkariippumattomaan yrittäjyyteen. Ottaen huomioon meneillään olevat globaalit muutokset, on syytä uskoa, että e-kansalaisten määrä Virossa jatkaa nopeaa kasvuaan, Haav lisää.

Viron e-kansalaisuus

Vuodesta 2015 lähtien Viro on tarjonnut muiden maiden kansalaisille ensimmäisenä koko maailmassa e-kansalaisuutta.

Viron e-kansalaisuus antaa ulkomaalaisille mahdollisuuden käyttää maan sähköisiä palveluita ja sillä voi kirjautua mm. pankkiin, verotilille, kaupparekisteriin ja moniin muihin palveluihin.

E-kansalaisen digitaalisella henkilökortilla ei ole vaikutusta kortinhaltijan verotukselliseen asemaan, eikä se myöskään anna äänioikeutta Viron vaaleihin.

Korttia ei myöskään voi käyttää matkustusdokumenttina tai henkilöllisyystodistuksena.

Viron e-kansalaisuutta ja digitaalista ID-korttia voi anoa englanninkieliseltä sivustolta www.e-resident.gov.ee/

Kortin hinta oli vuonna 2021 Virosta PPA:n eli Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen asiakaspalvelupisteestä noudettaessa 100 euroa. Jos kortin noutaa Viron Helsingin suurlähetystöstä, hinta on 120 euroa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut