Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Eloisia värejä, rytmiä ja kuvioita – Tallinnan Fotografiskan kevätnäyttely esittelee Marokon Andy Warholiksikin kutsutun Hassan Hajjajin teoksia

Thea Ekholm

Tallinnan Fotografiskan vuoden 2022 ensimmäinen näyttely "Vogue, the Arab Issue" syntyi yhteistyössä Pariisissa sijaitsevan valokuvataiteenkeskuksen Maison Européenne de la Photographien kanssa.

Näyttely esittelee Marokossa syntyneen ja täysin itseoppineen taiteilijan ja valokuvaajan Hassan Hajjajin ainutlaatuisia valokuvasarjoja viimeisen 30 vuoden ajalta.

Näyttelyn otsikko ”Vogue, the Arab Issue” viittaa siihen, kuinka Hajjaji käyttää muotikuvissaan malleina marokkolaisia ystäviään tai ystävien ystäviä, eikä lännestä lennätettyjä huippumalleja. Suurin osa valokuvissa nähtävistä vaatteista ja asusteista on myös Hajjajin itse tekemiä.

– Hassan rakastaa käydä toreilla ympäri maailmaa ja tehdä löydöistään vaatteita. Kuvauksista ylijääneitä vaatteita ja muita Hassanin suunnittelemia tuotteita on myynnissä Lontoossa sijaitsevassa Larache-myymälässä, Hassan Hajjaj studion johtaja Jenny Fremont kertoo näyttelyn avajaisissa Tallinnassa.

Hassan Hajjaj tutustui valokuvaukseen jo lapsuudessaan 1960-luvulla Marokossa. Larachen kalastajakylän rannoilla käyskenteli tuolloin katuvalokuvaajia, jotka ottivat kuvia rannalla oleilevista ihmistä. 1970-luvulla Hassanin perhe muutti isän perässä Lontooseen.

– Lontoossa Hassan joutui opettelemaan kokonaan uuden kielen ja kirjoitustavan. Hän ei menestynyt koulussa ja lopetti nopeasti. Sen jälkeen Hassan päätyi omien sanojensa mukaan opiskelemaan elämänkouluun, Jenny Fremont kertoo taiteilijan taustasta.

Hassanin oma valokuvaajan ura käynnistyi varsinaisesti vuonna 1989, kun hän osti itselleen käytetyn kameran. Nykyään hänen töitään on muun muassa Broklynin museossa New Yorkissa, Los Angelesin Museum of Contemporary Artissa ja Victoria & Albert -museossa Lontoossa.

Tammikuisessa Tallinnassa Hassan Hajjajin valokuvien värimaailma sekä kuosien ja muotojen runsaus suorastaan häikäisee. Hänen kuvissaan on elementtejä ja materiaaleja niin Marokosta kuin Lontoostakin ja yhdessä niistä syntyy sekoitus, joka ei voi kenenkään muun kuin Hajjajin tekemä.

Myös teosten kehykset ovat omanlaisensa taideteos, sillä ne on valmistettu joko vanhoista moottoripyörän renkaista, värikkäistä arabialaisten tekstien koristamista säilyketölkeistä tai muovimatoista, jotka ovat yleisiä marokkolaiskodeissa. Kehyksissä käytetyistä säilyketölkeistä juontaa myös Hassanin kutsuminen Marokon Andy Warholiksi.

– Ihmisiin vaikuttaminen ja keskustelujen aloittaminen on luultavasti vahvin motivaattorini. Se ei tarkoita, että minulla olisi aina konkreettisia vastauksia. Kulttuuri muuttuu jatkuvasti. Kuten esimerkiksi hunnun käyttö: isoäitini ei käyttänyt, äitini käyttää, mutta siskoni eivät käytä. Symbolit muuttuvat kontekstinsa mukaan. Se, että kuvissani näkyy joskus huntuja, saattaa olla jotain muuta pohdinnan arvoista, Hassan Hajjaji sanoo näyttelytiedotteessa.

Vogue, the Arab issue -näyttely on avoinna Fotografiskassa 17.4.2022 saakka.