Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juomat | "Tee toimii mainiosti ruokajuomanakin" – Teen Ystävien yhdistys on järjestänyt korona-aikana teemaisteluita etänä

Tee ja kahvi eivät ole kilpailijoita. Moni tykkää kummastakin, sanoo Teen Ystävät ry:n puheenjohtaja Petra Tandefelt.

Maailman suosituin tee on vihreä tee, vaikka länsimaissa suositaan mustaa.

Teen Ystävät ry:n puheenjohtaja Petra Tandefeltin lempiteelaatuja ovat korealainen vihreä sencha ja taiwanilainen musta honey black.

– Olen vastikään löytänyt myös hyvän gruusialaisen mustan teen.

Tandefelt pitää simppeleistä teelaaduista ilman "pimpelipompeleja". Hän toteaa kuitenkin, että ei halua olla teen suhteen puritaani vaan kannustaa ihmisiä etsimään ja valitsemaan itselle sopivimmat teet.

– Ja jos joku haluaa lisätä teehen hunajaa, maitoa, sokeria, kermaa, kukkasia tai vaikka nallekarkkeja, niin siitä vain.

Tee ja kahvi eivät ole Tandefeltin silmissä kilpailijoita, kummallekin on paikkansa.

– Usein ajatellaan, että on tee- ja kahvi-ihmiset erikseen. Meitä on monia, jotka iloitsevat molemmista. Teelle ja kahville on erilaiset paikat päivässä ja mielessä.

Tandefelt jatkaa, että tee ja kahvi ovat juomina hyvin erilaisia. Tee toimii mainiosti ruokajuomanakin.

– Maustamaton vihreä tee on mainio ruokajuoma, jota esimerkiksi Kiinassa käytetään usein ruuan kanssa. Voisi ajatella, millainen tee sopisi tietyn ruuan kanssa, samalla tavalla kuin ajatellaan viinistä.

Kahvin ja teen voi yhdistääkin.

– Jos tee on päivällisen ruokajuoma, jälkiruoan kanssa voi nauttia sitten vaikka kupillisen kahvia.

Teen Ystävät ry:llä on noin 270 jäsentä ympäri Suomea. Korona-aikana yhdistyksen tapahtumia, kuten teemaisteluita, on toteutettu striimattuna.

– Olemme lähettäneet jäsenille teetä ja maistelleet niitä sitten yhdessä tietokoneen ääressä.

Petra Tandefelt sanoo, että tee on esteettinen nautinto, jossa värien ja tunnelmien skaala on laaja.

– Jokainen teehetki, kun käyttää irtoteetä, vaatii huomion ja pysähtymisen.

Tandefeltin mukaan teehen liittyvät usein myös henkiset nautinnot. Moni Teen Ystävien yhdistyksessä pitää esimerkiksi kirjojen lukemisesta tai runoista.

– Tai havainnoi ympäristöään, kuten minä täällä meren äärellä, Suomenlinnassa asuva Tandefelt sanoo.

Teelaatuja on lukemattomia ja erilaisia valmistustapojakin useita.

Esimerkiksi vihreä tee valmistetaan kevyesti paahtamalla tai höyryttämällä. Valkoinen tee poimitaan pitkiä kärkisilmuja tuottavista teepensaista. Musta tee on kokonaan hapetettu. Keltaista teetä varten teelehdet paahdetaan kevyesti ja säilötään paperissa muutama päivä.

Erilaisten teelaatujen käyttö vaihtelee vuodenajan ja mielialan mukaan, Petra Tandefelt sanoo.

– Keväällä satokauden alussa maistuu vihreä tee. Kun mennään kesää kohti, tee vaihtuu vaaleammaksi ja hilpeämmäksi. Pimeään vuodenaikaan ja talveen sopivat mustat teet, joista kynttilänvalo heijastuu.

THL:n Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan teetä juodaan Suomessa neljänneksi eniten veden, kahvin ja maitotuotteiden jälkeen. Sirkka Rannan Suomalaisen teekirjan mukaan suomalainen kuluttaa noin 300 grammaa teetä vuodessa. Sotien jälkeen kulutus oli 100 grammaa ja 1970-luvulla 200 grammaa.