Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointi | Lähityöskentely lisää likinäköisyyttä ja altistaa vakaville silmäsairauksille – riskin vähentäminen on yllättävän helppoa

Erilaisilla mobiililaitteilla viettämämme aika lisääntyy kovaa vauhtia. Se tarkoittaa silmillemme entistä rankempaa rasitusta. Lisääntyvä lähityöskentely lisää riskiä silmämunan venymiseen, ja tämän seurauksena likinäköisyys lisääntyy.

Lisääntyvä likinäköisyys johtaa silmäsairauksien riskiin. Aasian maissa likinäköisyys on jo nyt merkittävä näkövammaisuuden ja sokeuden syy.

Yhdysvalloissa nuorten aikuisten likinäköisyys on 50 vuodessa tuplaantunut, ja Kiinassa jo 80 prosenttia 14–15-vuotiaista on likinäköisiä.

– Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan vuonna 2050 maapallon koko väestöstä jo puolet on likinäköisiä, silmätautiopin dosentti Olavi Pärssinen Jyväskylän yliopistosta kiteyttää.

Likinäköisyys on yhteydessä lukemiseen ja lähikatseluun. Mitä nuorempana lähikatseluun käytetään paljon aikaa, sitä suurempi on riski likinäköisyyteen.

Uusi tutkimus kertoo, että esimerkiksi Hollannissa koululaiset viettävät pelkästään koulupäivän aikana kännykällään noin neljä tuntia. Kännykällä olo ilman taukoja ja vähäinen oleilu ulkona lisäsivät nuorten likinäköisyyttä.

Tulokset ovat linjassa Pärssisen oman tutkimuksen kanssa.

Pärssinen muistuttaa, että lisääntyvän likinäköisyyden ongelma ei kuitenkaan piile itse laitteissa.

– Laitteet ovat vain yksi likinäköisyyteen herkistävistä tekijöistä. Ne eivät ole sen vaarallisempia kuin muu tarkka lähityö.

Laitteisiin tuijottamiseen sijaan pitäisikin kiinnittää huomiota lähityöskentelyn määrään. Vaarallisinta on, kun silmät tekevät paljon lähityötä ilman kunnon taukoja.

– Suositus on, että jos ja kun lähityötä tekee, pitäisi taukoja olla 20–30 minuutin välein. Katseluetäisyyden pitäisi olla vähintään 20–30 senttiä.

Myös riittävä valaistus on tärkeää. Lisäksi tulisi ulkoilla mahdollisimman paljon, koska sen on todettu suojaavan likinäköisyydeltä.