Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Tallinnassa sijaitsevan Kadriorgin taidemuseon uusi näyttely esittelee kuuluisien antiikin veistoksien kopioita virolaisista kartanoista

Tammikuun puolessa välissä Kadriorgin taidemuseossa Tallinnassa avautui Alkusoitto kuvanveistolle -näyttely, joka tuo ensimmäistä kertaa yleisön eteen Viron taidemuseon eurooppalaisen ja venäläisen taiteen veistoskokoelman kokonaisuudessaan.

Esillä on niin kuuluisien antiikin veistosten kopioita virolaisista kartanoista, 1800-luvun mestarien teoksia kuin neuvostoajan sosialistista realismia edustavia veistoksia. Eri aikakerrokset antavat näyttelyvieraalle mahdollisuuden arvioida veistosten taidokkuutta ja merkitystä sen syntyajan kontekstissa. Monet teoksista ovat esillä ensimmäistä kertaa.

Veistokset ovat esillä museon pysyvissä näyttelytiloissa ja esimerkiksi palatsin aulaa koristavat marmorikopio Milon Venuksesta, pronssiset kentauripatsaat sekä kopiot antiikkiveistoksista Muugan kartanosta Länsi-Virumaalta.

Näyttelyn kuraattori Maria Väinsar kehottaa vierailijoita kiinnittämään huomiota yksityiskohtiin.

– Näyttelyssä on veistoksia eri materiaaleista, kuten marmorista, patinoidusta pronssista, kipsistä ja puusta. Kaikkien niiden tekemiseen on käytetty eri tekniikoita, Väinsar kertoo.

Lisäksi veistosten kauneuden lisäksi niiden kertomat tarinat taiteilijoista, malleina olleista henkilöistä ja heidän omasta historiastaan kiinnostavat varmasti vieraita.

Veistosnäyttely pohjustaa Kadriorgin taidemuseon myöhemmin tänä vuonna avattavaa uutta, avointa veistosvarastoa. Museon yhteen näyttelysaliin avataan konservointityöpaja, jossa konservaattorit puhdistavat ja konservoivat huonokuntoisia veistoksia yleisön silmien edessä.

Näyttely on avoinna Kadriorgin taidemuseossa 8.5.2022 saakka.