Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Vielä ehdit nähdä Arno Rafael Minkkisen ainutlaatuisia omakuvia Tallinnassa – Näyttely on viimeistä viikkoa auki Fotografiskassa

Viime syyskuussa Tallinnan Fotografiskassa avautui näyttely, joka esittelee amerikansuomalaisen Arno Rafael Minkkisen omintakeisia omakuvia. Kaksisataa vuodenaikaa -näyttely ei ole kronologinen tutkimus eikä retrospektiivi vaan se on perusteellinen katsaus Minkkisen työhön viimeisen viiden vuosikymmenen aikana 30 eri maassa.

Mustavalkoiset koivunrungot koristavat Arno Rafael Minkkisen näyttelyä. Tietenkin, onhan koivu Minkkisen lempipuu, jolla on tärkeä rooli myös hänen valokuvissaan. Minkkinen kutsuu koivuja ”metsän dalmatialaisiksi”.

Minkkisen teokset ovat omakuvia, joissa hän käyttää aina kehoaan. Osassa kuvista taiteilijan jäsenet kietoutuvat koivunrunkoon niin kuin hän itsekin olisi osa Suomen kansallispuuta. Samalla teokset ilmentävät luonnon ja ihmisen välistä suhdetta.

– Arno Rafael Minkkisen valokuvat ovat kuin runoja. Hänen tyylinsä on runollinen ja valokuvissa on vahva pohjoismainen tunnelma, Tallinnan Fotografiskan näyttelypäällikkö Maarja Loorents kertoo.

Minkkinen on työskennellyt itsenäisesti yli 50 vuotta ja usein hänen omakuviaan katsellessa jää miettimään, miten valokuvaaja on toteuttanut kuvan ilman assistenttia. Oman intiimin tunnelmansa näyttelyyn luo myös äänimaisema, jossa linnut laulavat, tuuli suhisee puissa ja pöllöt huhuilevat.

– Minkkisen valokuvat sopivat hyvin syys- ja talvikauden näyttelyymme pohjoismaisen luonteensa vuoksi. Valokuvien kuvallinen tunnelma on tuttua paikallisille näyttelyvieraillemme, Loorents toteaa.

Näyttelyn kuraattorin Ellen K. Willasin mukaan Minkkinen on siitä erikoinen valokuvaaja, että hänen taiteellinen tyylinsä ja käsialansa on pysynyt muuttumattomana 1970-luvun alusta nykypäivään saakka.

Vierailu Tallinnan Fotografiskassa vaatii toistaiseksi koronapassin tai sairastetusta koronataudista saadun todistuksen esittämistä lippukassalla. Maskipakkoa museossa ei enää ole.

Arno Rafael Minkkisen näyttely on avoinna Fotografiskassa sunnuntaihin 30.1.2022 saakka.