Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Vanha Kreenholmin tekstiilitehdas Narvassa saa uuden elämän kulttuurikeskuksena – Viron valtion mittava investointi sai projektiin vauhtia

Narvassa, Narvajoen saaressa sijaitsee vanha Kreenholmin tekstiilitehdas, joka oli aikoinaan Euroopan suurin ja työllisti parhaimmillaan yli 15 000 ihmistä. Tehdasalue on seissyt tyhjillään vuodesta 2008 lähtien.

Koko tehdasalueen kiinteistöillä on kokoa huikeat 300 000 neliömetriä, joten niiden kunnostamisessa ja remontoinnissa on kyse mittavasta kiinteistökehitysprojektista.

Projekti sai vauhtia viime vuonna, kun Viron kulttuurirahasto valitsi Kreenholmin tehtaan maan toiseksi tärkeimmäksi kulttuurikiinteistöksi. Tämä tarkoittaa sitä, että tehdasalueelle suunnitellulle kulttuurikeskus Manufaktuurille on luvassa 15 miljoonaa euroa tukea vuosien 2022–2026 aikana.

– Viron kulttuurirahasto etsi vuosi sitten uusia merkittäviä ja tukea tarvitsevia kulttuurikohteita. Hakemuksia tuli 30. Kreenholm pääsi jatkoon ja sijoittui toiseksi. Projektillemme on luvassa rahaa jo tämän vuoden aikana, kunhan toimitamme kulttuurirahastolle tarkan projektisuunnitelman, Kreenholmin kiinteistöt omistavan Narva Gaten johtaja Jaanus Mikk kertoo.

Ruotsalainen Narva Gate hankki Kreenholmin 65 hehtaarin kokoisen tehdasalueen kiinteistöt omistukseensa vuonna 2007. Jaanus Mikk on johtanut yritystä sen alusta asti. Hän toimii myös Ruotsin kunniakonsulina Narvassa.

Narva Gate haki Viron kulttuurirahastolta 15 miljoonan euron rahoitusta projektille ja lupasi investoida projektiin itse saman verran. 30 miljoonan euron budjetilla pitäisi kunnostaa 30 000 neliömetriä vanhoja tehdastiloja Kreenholmin alueen vanhimmasta, vuonna 1857 valmistuneesta tehdasrakennuksesta.

– Vuosi sitten rakennus- ja remontointikustannusten hinnat olivat aivan jotain muuta kuin nyt, joten meidän pitää tehdä laskelmat uusiksi. Sen jälkeen voimme tehdä tarkemman projektisuunnitelman kulttuurirahastoa varten, Mikk kertoo.

Lisäksi Narvan kaupunki, Narva Gate ja Viron kulttuuriministeriö ovat yhdessä perustamassa voittoa tavoittelemattoman organisaation, jonka tarkoitus on johtaa kulttuurikeskuksen rakennusprojektia. Sen hallituksessa istuvat edustajat kaikilta kolmelta taholta.

– Koska lopullisen päätöksen organisaation perustamisesta tekee Viron parlamentti, se voi viedä aikaa. Niinpä tarkoituksenamme on käyttää vuosi 2022 projektin suunnitteluun, Mikk sanoo.

Kunnostettavan kehräämörakennuksen sisäpiha on toiminut tähän saakka muun muassa Narvan Oopperapäivien pitopaikkana. Lisäksi siellä on järjestetty erilaisia konsertteja ja musikaaliesityksiä. Kunnostusprojektin myötä rakennus remontoidaan ja sinne tulee tiloja, joissa voidaan järjestää taidenäyttelyitä, teatteri-, elokuva- ja tanssiesityksiä, konsertteja ja urheilutapahtumia. Lisäksi suunnitteilla on kirjasto, museo ja työtiloja taiteilijoille.

– Tässä vaiheessa alueelle ei olla rakentamassa asuntoja, vaan sinne tulee hotelli ja ravintoloita ja baareja. Lisäksi rakennetaan jonkin verran toimistotiloja, Mikk kertoo.

Suunnitteilla on myös tehdaskompleksin sisäpihan kattaminen. Alueen suunnittelusta on tarkoitus järjestää arkkitehtuurikilpailu.

– Tehdasrakennukset ovat suojeltuja, joten muutoksia voi tehdä vain sisätiloihin. Parhaillaan Viron museovirasto (Muinsuskaitseamet) kartoittaa kiinteistöjä ja kertoo sitten, minkälaiset muutostyöt ovat mahdollisia.

Kun uusi kulttuurikeskus Manufaktuur valmistuu Narvaan, sen uskotaan tuovan alueelle jopa 200 000 matkailijaa vuosittain. Lisäksi se luo alueelle suoraan satoja työpaikkoja ja välillisesti vielä enemmän.

– Jatkamme yhteistyötä kaikkien jo olemassa olevien yhteistyökumppaneiden, kuten Narvan Oopperapäivien ja Station Narva -musiikkifestivaalin kanssa, myös tämän uuden projektin tiimoilta. Lisäksi tapahtumia voidaan järjestää entiseen malliin piha-alueella samaan aikaan kun kiinteistöjä remontoidaan.