T24 | Tallinnan kaupunki haluaa konservoida Maarjamäen muistomerkin ja siistiä sen ympäristön

Tallinnan kaupunki haluaa ottaa haltuunsa Piritan rantatien varressa sijaitsevan rappeutuneen Maarjamäen muistomerkin ja siistiä sen ympäristön. Vaikka Viron ympäristöministeriö ei vastusta hanketta, ei Viron hallitus ole päässyt päätöksen maa-alueen jakamisesta.

Tallinnan apulaiskaupunginjohtaja Vladimir Svet kertoi Viron yleisradion haastattelussa, että neuvostoaikaisen muistomerkin maa-alueet kuuluvat sekä Tallinnan kaupungille että Viron valtiolle. Kaupunki haluaa siivota ja siistiä muistomerkin ja sitä ympäröivän alueen lähitulevaisuudessa.

Vaikka muistomerkillä on itsessään monimutkainen historia, Svetin mukaan on Tallinnan kaupungin edun mukaista yhdistää se itsenäistyneeseen Viroon.

– Yhtäältä muistomerkki rakennettiin neuvostoaikana, mutta samaan aikaan virolaisten maisema-arkkitehtien toimesta, Svet muistuttaa.

Vladimir Svetin mukaan mikään ei viittaa siihen, että Viron ympäristöministeriöllä olisi mitään suunnitelmaan vastaan. Niinpä hän toivoo hallituksen tekevän päätöksen koko alueen luovuttamisesta Tallinnan kaupungille.

– Haluamme konservoida muistomerkin, jotta se ei hajoa. Lisäksi alueelle pitää asentaa sadevesijärjestelmä ja valaistus sekä kyltit, jotka kertovat paikan historiasta, Svet sanoi.

Maarjämäen muistomerkki

Maarjamäen muistomerkki koostuu 35 metriä korkeasta obeliskista, dolomiittikivisistä pylväistä, kaltevista nurmikkopinnoista ja kulkuteistä sekä tuhoutuvaa lintuparvea esittävästä pronssiveistoksesta.

Muistomerkki rakennettiin vuonna 1960 ja sitä laajennettiin vuonna 1975.

Muistomerkki on pystytetty niille, jotka kuolivat puolustaessaan Neuvostoliittoa toisessa maailmansodassa. Tämän vuoksi muistomerkki on Virossa nykyään kiistanalainen.

Obeliski on arkkitehti Mart Portin ja kuvanveistäjä Lembit Tollin käsialaa. Alueen keskellä olevalla seremonia-aukiolla oli useita suunnittelijoita.

Maarjamäen muistomerkin kupeeseen avattiin vuonna 2018 kommunismin uhrien muistomerkki.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut