T24 | Tallinnan legendaarinen Viru-hotelli viettää 50-vuotisjuhlavuottaan

Toukokuun 5. päivä vuonna 1972 avasi ovensa Tallinnassa Neuvosto-Virossa vierailevien ulkomaalaisten käyttöön suunniteltu Viru-hotelli. Suomalaisvoimin rakennettu hotelli oli avautuessaan Tallinnan ensimmäinen pilvenpiirtäjä ja edelleen sillä on paikkansa kaupungin siluetissa, jonka laivalla Tallinnaan saapuva matkailija kohtaa.

Tammikuisena torstaina Viru-hotellin uutuuttaan kiiltävässä aulassa on hiljaista. Jo kolmatta vuotta matkailualaa kurittava korona on hiljentänyt Tallinnan kadut ja hotellit. Moni hotelli on käyttänyt hiljaiset kuukaudet remontointiin, niin myös Viru. Hotellissa on aulatilojen ja aulabaarin lisäksi uudistettu muun muassa yksityissaunat, toisen kerroksen kauneussalonki ja Viru-keskuksen puolelle avautuva uusi Saku-pubi.

– Vielä ennen kesää on tarkoitus uudistaa Tammsaaren puistoon avautuva terassialue, mutta sen osalta kaikki riippuu siitä, kuinka markkina kehittyy ja matkailijat palaavat Tallinnaan. Myös 23. kerroksessa oleva terassibaari uudistuu, Viru-hotellin johtaja Sari Sopanen kertoo.

Vaikka korona heittää vielä kapuloita matkailualan rattaisiin, eikä kukaan uskalla ennustaa, minkälainen on tulossa matkailukesästä 2022, päätettiin Viru-hotellissa kuitenkin viettää 50-vuotisjuhlavuotta kaikin mahdollisin tavoin.

Niinpä hotellissa voi siemailla virolaisen pienpanimo Jaanihanson samppanjamenetelmällä valmistamaa Viru 50 -kuohuviiniä tai raparperisiideriä. Tuotteita voi hotellista ostaa myös mukaan ja lisäksi niitä on saatavilla Viron Prismoista.

– Myös huhtikuun loppuun asti Merineitsi-ravintolassa esitettävän kabareen teemana on Viru-hotellin 50-vuotias historia. Esitykseen on koottu kabareen kautta aikain suosituimmat numerot. Uusi kabaree-esitys aloittaa ensi syksynä ja siihen lippuja aletaan myydä elokuussa, Sari Sopanen kertoo.

Matkailijoille tarjotaan juhlavuoden kunniaksi edullista majoitusta. Koko vuoden ajan osassa hotellin standard-huoneista voi yöpyä vain 50 eurolla per yö. Juhlahintaisia huoneita on saatavana rajoitetusti.

Lisäksi hotellin aulassa on esillä pieni näyttely Virun historiasta. Esillä on myös vaikuttava kuvakavalkadi hotellissa 50 vuoden aikana yöpyneistä julkkiksista, kuten näyttelijä Elizabeth Taylorista ja laulaja Alla Pugatsovasta.

– Hotellin varsinainen syntymäpäivä on 5. toukokuuta ja silloin juhlimme pyöreitä vuosia useamman päivän peräkkäin. Luvassa on monenlaista open house -tyylistä ohjelmaa, joka esittelee sekä matkailijoille että paikallisille asukkaille Virun toimintaa ja historiaa, Sopanen lupaa.

Myös suosittu KGB-museo hotellin 23. kerroksessa osallistuu juhlavuoden viettoon järjestämällä aulatiloissaan pop up -näyttelyitä vuonna 1972 Virossa vietetyistä merkkipäivistä. Niistä monien aiheet voivat tänä päivänä kuulostaa vähintäänkin oudoilta.

Kun Viru-hotelli vuonna 2007 täytti 35 vuotta. Toimittaja Sakari Nupponen kirjasi hotellin siihenastisen tarinan yksiin kansiin kirjassaan Aikamatka hotelli Viruun. Suomen kirjakaupoista kirjan painos on jo loppunut, mutta Viru-hotellin vastaanotosta ja KGB-museokierroksen yhteydessä kirjaa voi vielä ostaa.

– Tämän juhlavuoden kunniaksi tekeillä on kymmenen artikkelin sarja, jotka jatkavat hotellin tarinaa viimeisten vuosikymmenten osalta. On tärkeää tallentaa tarinoita myös uusilta vuosikymmeniltä, Sopanen muistuttaa.

Viru-hotelli

Suomalaisten rakentama Viru-hotelli valmistui vuonna 1972.

Hotelli rakennettiin Neuvosto-Virossa vierailevien ulkomaalaisten käyttöön.

Viru-hotelli on 516 huoneellaan edelleen Viron suurin hotelli.

Yksi hotellin vetonauloista on KGB-museo, joka toimii hotellin 23. kerroksessa. Siellä Neuvostoliiton salainen palvelu KGB salakuunteli hotellin vieraita vuoteen 1991 asti.

Sokos Hotellit aloitti toimintansa Virussa vuonna 2003.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut