Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Uusi koodauskoulu Virossa toivottaa tervetulleeksi myös suomalaiset opiskelijat – Haku kaksivuotiseen opetusohjelmaan on käynnissä ja työpaikka taattu

Syksyllä 2021 Jõhvin kaupungissa Itä-Virossa käynnistyi Viron mittakaavassa ainutlaatuinen koulutushanke, kun innovatiivinen kood/Jõhvi -koodauskoulu aloitti toimintansa. Koulun perustajien joukossa on Viron yksisarvisilla rikastuneita it-yrittäjiä, kuten Boltin Martin Villig ja Wisen Taavet Hinrikus.

Kood/Jõhvitarjoaa aikuisopiskelijoille eli kaikille 18 vuotta täyttäneille kaksivuotisen ohjelmoinnin koulutusohjelman. Sen tavoitteena on vähentää akuuttia pulaa ohjelmistokehittäjistä ja mahdollistaa muiden alojen ihmisille uusi kouluttautumismahdollisuus.

Koodauskoulun opiskelijoilla ei ole lukukausimaksua, sillä koulun toimintaa rahoittaa yli 30 yritystä. Kouluun voivat hakea kaikki täysi-ikäiset, vähintään peruskoulun käyneet henkilöt, jotka omaavat englannin kielen taidot. Aikaisempaa ohjelmointi- tai koodauskokemusta ei tarvita.

Syyskuussa 2021 koulussa aloitti opintonsa ensimmäinen 215 opiskelijan erä. He edustavat 16 kansallisuutta, mutta suomalaisopiskelijoita joukossa ei ole. Oppilaiden keski-ikä on 27 vuotta.

– Ensimmäiset oppilaat sekä yhteistyökumppanimme ja tukijamme ovat osoittaneet meille, että koodauskoulun arvo on suurempi kuin aluksi kuvittelimme. Niinpä haluamme tänä vuonna ottaa vastaan entistä enemmän opiskelijoita ja auttaa ihmisiä löytämään tiensä IT-maailmaan, yksi koulun perustajista Taavet Hinrikus sanoo koulun tiedotteessa.

Jõhvin koodauskouluun toivotaan myös suomalaisoppilaita. Haku syksyllä 2022 alkaviin opintoihin käynnistyi helmikuun ensimmäinen päivä.

Kood/Jõhvin hakuprosessi on kaksivaiheinen. Ensin hakijan pitää suorittaa koe koulun verkkosivuilla. Sen jälkeen valitut hakijat kutsutaan seuraavalle kierrokselle, joka on kolme viikkoa kestävä koodauksen bootcamp nimeltä Selection Sprint.

Näitä intensiivikursseja järjestetään kevään ja kesän aikana kolme ja kouluun pääsemiseksi on suoritettava yksi kolmen viikon jakso onnistuneesti. Intensiivikurssit järjestetään Jõhvissä ja opiskelijoiden pitää olla siellä paikan päällä koko kolmen viikon jakso. Sen aikana majoitus on opiskelijoille maksuton.

Latvialainen, 19-vuotias Gunta Kļava oli yksi viime syksynä opintonsa Jõhvissä aloittaneista opiskelijoista.

– Olin innostunut opetusohjelmasta kahdesta syystä: kiinnostuksesta ohjelmointiin ja halusta matkustaa. Aluksi kaikki oli pelottavaa, koska en osannut englantia kovin hyvin. Kaikki olivat kuitenkin avuliaita ja ystävällisiä minulle, Kļava kertoo.

Kood/Jõhvi toimii pilvipohjaisella oppimisalustalla, jossa jokainen opiskelija etenee omaan tahtiinsa. Opiskella voi kotoa käsin, mutta välillä on käytävä myös paikan päällä Jõhvissa. Koulu auttaa majoituksen järjestämisessä.

Kood/Jõhvi -koodauskoulu toimii ensimmäisen toimintavuotensa aikana Itä-Virumaan ammatillisen koulutuskeskuksen tiloissa, kunnes Jõhvin koulurakennus valmistuu kevään 2022 aikana.

Koulutusohjelman onnistuneesti suorittaneille opiskelijoille taataan työpaikka jostakin 30 koulun yhteistyöyrityksestä.