Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Syötäväksi kelpaava meksikolaissimpukka elää Tallinnan edustan vesissä

Meksikonlahdelta kotoisin oleva äyriäinen tai paremminkin simpukka nimeltä Rangia cuneata on löydetty kasvamasta Tallinnan edustalla sijaitsevalta Muugan lahdelta. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Eksoottiselta kuulostava löytö ei ole niin eksoottinen kuin luulisi, sillä ensimmäisen kerran simpukkalöytö tehtiin Suomenlahdella vuonna 2019. Nyt simpukka on laajentanut elinpiiriään ja levinnyt Muugan sataman alueelle.

Todennäköisesti simpukka on levinnyt Meksikonlahden lämpimistä vesistä Itämereen laivojen painolastivesien mukana.

– Simpukoiden määrä kasvoi räjähdysmäisesti kuuman kesän ansiosta, ja ne ovat levinneet nopeasti Narvanlahden itärannikolle, Adrienne-projektin projektipäällikkö Jonne Kotta kertoo.

Tulevat tutkimukset osoittavat onko kyseessä hyödyllinen laji vai haitallinen vieraslaji, joka haittaa paikallista meren elämää.

– Simpukka voi olla uusi ja arvokas proteiininlähde vesissämme ja sen kerääminen mahdollistaisi myös lajin hallinnan. Simpukat elävät yleensä puhtaassa hiekassa ja niin matalassa vedessä, että ne voidaan kerätä käsin. Tästä ei ole vaaraa ympäristölle, Kotta sanoo.

Virolaisten, venäläisten ja suomalaisten yhteinen Adrienne-hanke käynnistettiin kolme vuotta sitten. Se tutkii Suomenlahtea ja pyrkii ratkaisemaan ongelmia, jotka ovat haitanneet Suomenlahden tilanteen paranemista. Hanketta rahoittaa EU:n Viron ja Venäjän rajat ylittävä yhteistyöohjelma.