Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Viro luopuu koronarajoituksista 21. helmikuuta, jos sairaalahoidon kuormitus pysyy kohtuullisena – Terveysviranomaiset kehottavat varovaisuuteen rajoitusten poistossa

Viron hallituspuolueiden, Reformipuolueen ja Keskustapuolueen, puheenjohtajat pääministeri Kaja Kallas ja Jüri Ratas ilmoittivat torstaina päässeensä sopimukseen siitä, että Viro luopuu koronarajoituksista ja rokotetodistuksen esittämisvaatimuksesta 21. helmikuuta.

Rajoitusten purkamisen ehtona on se, että sairaalahoidon kuormitus pysyy kohtuullisena. Samalla todennäköisesti puretaan myös viihdepaikkojen aukiolorajoitukset, vaikka tarkkaa päivämäärää tälle toimelle ei ole vielä annettu.

Kaja Kallas tarkensi lausunnossaan, että koronarajoituksista luovutaan, jos 17. helmikuuta sairaalahoidossa on päivittäin enää alle 25 koronapotilasta. Päivämäärä edustaan Reformipuolueen ja Keskustapuolueen kompromissia. Keskustapuolue olisi ollut valmis poistamaan rajoitukset jo helmikuun puolivälissä, mutta Reformipuolueessa oltiin varovaisempia.

– Halusimme tehdä tieteeseen perustuvia päätöksiä, koska puhumme edelleen ihmisten elämästä, Kaja Kallas sanoi viitaten sairaalahoidon kuormitukseen.

Pääministerin mukaan rajoituksia poistettaessa maskinkäyttöpakko julkisissa sisätiloissa tulisi kuitenkin säilyttää, sillä asiantuntijoiden mukaan se hillitsee viruksen leviämistä.

Samaan aikaan kun hallituspuolueet lupailevat koronarajoitusten poistamista sekä hallituksen tieteellinen neuvosto että Viron terveysvirasto ja lääkärit kehottavat varovaisuuteen rajoitusten poistamisessa erityisesti nopeasti leviävän omikronvariantin takia.

Viron terveysviraston viikoittaisen raportin mukaan tällä hetkellä Virossa diagnosoiduista uusista koronatapauksista 97 prosenttia on omikronvarianttia. Raportti osoittaa myös, että omikronvarianttiin sairastuneiden ja sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on kasvanut.

Samaan aikaan yli 70-vuotiaiden sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on laskenut, mutta 0–29-vuotiaiden ja 30–39-vuotiaiden sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä puolestaan on tuplaantunut.

Virossa koronaviruksen tartuttavuusluku eli R-luku on tällä hetkellä 1,5, mikä tarkoittaa, että infektio on leviämisvaiheessa. Viron terveysvirasto ennustaa, että tartunnat tulevat lisääntymään ja lähiaikoina voi olla päiviä, jolloin maassa diagnosoidaan yli 8 000 uutta koronatartuntaa.

Tartuntojen leviämisen kannalta sekään ei ole hyvä uutinen, että Viron rokotustahti on hidastunut merkittävästi. Viime viikolla maassa annettiin yhteensä 18 758 koronarokotusta, mikä on 25 prosenttia vähemmän kuin edellisellä viikolla.