T24 | Tallinnan museoissa on paljon kiinnostavaa nähtävää hiihtolomalaisille

Tallinna24 listasi Tallinnan museoiden talven 2022 kiinnostavimmat näyttelyt, jotka tarjoavat paljon mielenkiintoista nähtävää kaupungissa hiihtolomaa viettäville.

Viron luonnontieteellinen museo

Pelottavan söpö lepakko on Viron luonnontieteellisen museon näyttelyn tähti. Lepakko eli viroksi nahkhiir oli myös Viron vuoden eläin vuonna 2020. Viron luonnontieteellisen museon näyttely esittelee näiden yöeläjien arkea. Näyttelyssä pääsee kokemaan lepakon elämää eli vaeltelemaa öisessä metsässä, kyläilemään sen pesässä ja lentämään lepakon tavoin kesäyössä. Lepakkonäyttely tarjoaa vastauksen moneen kysymykseen, kuten miksi lepakot roikkuvat pääalaspäin, mitä lepakot syövät, miten niistä on tullut yöeläjiä ja miksi lepakoita pitää suojella.

Lepakkonäyttely on avoinna 14.8.2022 saakka.

Adamson-Ericin taidemuseo

Tallinnan Vanhassakaupungissa sijaitseva Adamson-Ericin museo avasi viime vuonna ovensa remontin jälkeen. Samalla museossa avautui uusi perusnäyttely, joka tuo esiin virolaistaiteilija Adamson-Ericin monipuolisuutta ja esittelee hänen maalaus-, käyttö- ja korutaidettaan. Esillä on noin 400 Adamson-Ericin teosta, joista osa ensimmäistä kertaa.

Lisäksi museossa on esillä Valve Janov - Alusta avantgardeen 1942–1965 -näyttely, joka esittelee taiteilija Valve Janovin (1921–2003) varhaiseen tuotantoon ensimmäisistä varteenotettavista kokeiluista aina sodanjälkeisen virolaisen avantgarden klassikoihin. Näyttelyssä seurataan taiteilijan ajatuksen ja mielikuvituksen liikkeitä sekä taiteellisen vapauden ja riippumattomuuden koetukselle panoa suljetussa yhteiskunnassa, unohtamatta taiteilijan lempimotiiveja – kalaa ja kuuta.

Näyttely on avoinna 27.3.2022 saakka.

Maarjamäen linna

Viron historiallisen museon toinen toimipiste Maarjamäen linnassa, Piritan rantatien varressa, esittelee koiran ja ihmisen tarinan. Luolasta kainaloon -näyttely kertoo koirasta, ihmisestä ja niiden historiasta molempien osapuolten silmin. Sata vuotta sitten lemmikiksi päässeeseen nelijalkaiseen ystävään on suhtauduttu eri aikoina eri tavoin. Onko sittenkin niin, että ihminen on koiran kaksijalkainen ystävä, jota eläin on vuosisatojen ajan yrittänyt kesyttää ja kouluttaa? Näyttely on avoinna 30.6.2022 saakka.

Helmikuun 11. päivä Maarjamäen linnan tallihuoneessa avautuu Viron lasiteollisuutta neljän vuosisadan ajalta esittelevä näyttely. Se esittelee Viron vanhimman teollisuudenalan historiaa sen syntymästä Hiidenmaalla vuonna 1628 aina nykypäivään asti.

Kiek in de Kök -linnoitusmuseo

Linnoitusmuseon näyttely esittelee Tallinnan urbaaneja eläimiä eri vuosisadoilta. Urbaani eläin – Lehmä, lutikka ja lohikäärme Tallinnan historiassa -näyttely vie meidät keskiaikaisen kaupungin kaduille, jossa voi nähdä kotieläinten elämänkaaren karsinasta juhlapöydän tarjoiluvadille. Tornin kellarissa puolestaan esitellään villien ja kesyttämättömien eläinten maailmaa. Näyttely kertoo siitä, miten kaupungin ja eläinten suhde on kehittynyt, kuinka eläimiä on pidetty, mihin niitä on käytetty ja kuka niitä on syönyt. Näyttely on avoinna vuoden 2022 loppuun saakka.

Fotografiska Tallinn

Valokuvataiteenmuseo Fotografiskassa ovat käynnissä uudet kevätnäyttelyt. Vogue - arabialainen erikoisnumero -näyttely esittelee valokuvaaja Hassan Hajjajin, jonka värikkäissä ja eloisissa luomuksissa on havaittavissa vaikutteita sekä hänen marokkolaisesta alkuperästään että nykypäivän Lontoosta. Näyttely on syntynyt yhteistyössä Pariisin Maison Européenne de la Photographie -museon kanssa.

Arvostettu virolaisvalokuvaaja Kaupo Kikkas on työssään keskittynyt muotokuviin ja musiikkialaan. Sisäavaruus-näyttely esittele kuitenkin Kikkaksen luoman kuvitteellisen ihmisheimon ja kuvaa heidän arkeaan karun ja melkein tuhotun luonnon keskellä. Kuvissa vuorottelevat dystopian ja toivon tunnelmat. Näyttely on avoinna 1.5.2022 saakka.

Helmikuun 19. päivä Fotografiskassa avautuu suosittu Lemmikkishow-valokuvanäyttely, joka on kunnianosoitus lemmikeille ja niiden merkitykselle länsimaisessa taiteessa ja popkulttuurissa. Näyttely on kokoelma eri valokuvaajien teoksia, joiden tyyli vaihtelee dokumentaarisista valokuvista lavastettuihin muotokuviin sekä sosiaalisen median valokuviin hauskoista ja söpöistä ja täysin järjettömistä eläimistä. Näyttely on avoinna 12.6.2022 saakka.

Lentosataman merimuseo

Tiesitkö, että yksi historian suurimmista meritragedioista sattui Viron rannikkovesillä 27.8.1941, jolloin Tallinnassa alkoi puna-armeijan joukkojen evakuointi Saksan hyökkäykseltä? Sitä seuranneessa Jumindan miinataistelussa menehtyi arviolta 15 000 ihmistä. Se on monta kertaa enemmän kuin Pearl Harborissa, mutta silti tästä traagisesta tapahtumasta tiedetään hämmästyttävän vähän. Lentosataman merimuseon uusi Helvetti Itämerellä -näyttely avaa erilaisten audiovisuaalisten ratkaisujen avulla tämän 80 vuoden takaisen katastrofin synkkää taustaa ja dramaattisia tapahtumia. Näyttely on avoinna 15.1.2023 saakka.

Taidemuseo Kumu

Taidemuseo Kumussa on avautunut uusi perusnäyttely Identiteettimaisemat, joka esittelee Viron taidetta vuosilta 1700–1945. Näyttely keskittyy esittelemään Viron vanhempaa taidetta maan monikansallisesta historiasta käsin. Lisäksi esillä on uusi näyttely Taidetta mukavuusalueella? 2000-luku Viron taiteessa, joka esittelee myrskyisän 1990-luvun ja talousbuumin vaikutuksia, aiheita ja tekijöiden kannanottoja taiteeseen.

Kannattaa tutustua myös Talomuron maailmankaikkeus -näyttelyyn, joka kertoo Etelä-Viron taiteilijoista. Etelä-Viro oli aikanaan paikka, josta saivat 1900-luvun alussa alkunsa kaikki Viron taiteen radikaaleimmat ilmiöt, ja sieltä on lähdetty hakemaan välitöntä luontokokemusta ja henkistä kirkastumista. Lisää koettavaa Kumussa tarjoaa myös Jeremy Shaw’n mittavaan video-, ääni- ja valoinstallaatio Phase Shifting Index.

Kadriorgin taidemuseo

Kadriorgin taidemuseon uusi Alkusoitto kuvanveistolle -näyttely tuo ensimmäistä kertaa yleisön eteen Viron taidemuseon eurooppalaisen ja venäläisen taiteen veistoskokoelman kokonaisuudessaan. Esillä on niin kuuluisien antiikin veistosten kopioita virolaisista kartanoista, 1800-luvun mestarien teoksia kuin neuvostoajan sosialistista realismia edustavia veistoksia. Eri aikakerrokset antavat näyttelyvieraalle mahdollisuuden arvioida veistosten taidokkuutta ja merkitystä sen syntyajan kontekstissa. Monet teoksista ovat esillä ensimmäistä kertaa. Veistosnäyttely pohjustaa Kadriorgin taidemuseon myöhemmin tänä vuonna avattavaa uutta, avointa veistosvarastoa. Museon yhteen näyttelysaliin avataan konservointityöpaja, jossa konservaattorit puhdistavat ja konservoivat huonokuntoisia veistoksia yleisön silmien edessä.

Näyttely on avoinna 8.5.2022 saakka.

Mikkelin museo

Kadriorgin puistossa sijaitseva Mikkelin museo esittelee nyt taiteilija Jüri Arrakin varhaiskauden töitä kuudesta yksityiskokoelmasta. Viron valtion taideinstituutissa metallitaiteilijaksi valmistunut Arrak on ollut taidemaalarina itseoppinut ja säilyttänyt siten itsenäisyytensä täkäläisen maalaustaiteen konventioiden suhteen. Kenties juuri sen vuoksi häntä onkin mahdoton sekoittaa muihin aikalaisiin.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan Arrakin taiteilijanuran alkuaikoihin 1960-luvulla ja sen asteittaiseen muovautumiseen ja kehittymiseen läpi 1970-luvun. Monipuolisen Arrakin maalausten rinnalla esillä on hänen piirustuksiaan, painografiikkaansa, metallitöitään ja kirjankuvitustaan samalta aikakaudelta. Näyttely on avoinna 24.4.2022 saakka.

Viron taideteollisuus- ja muotoilumuseo

Viron taideteollisuus- ja designmuseon uusi Nought Mood -näyttely esittelee virolaista avantgarde-muotia vuosilta 2000–2010. Näyttely pureutuu vuosikymmeneen, jolloin neuvostovuosikymmenten köyhyys, hyödykekapitalismi ja glamourviha alkoivat laantua, mutta uusliberaaliset arvot eivät olleet vielä jättäneet jälkiään taidemaailmaan. Näyttelyssä esillä oleva valikoima on vain murto-osa siitä, mitä virolaiset suunnittelijat ovat luoneet noina vuosina. Näyttelyyn on valittu asuja ennen kaikkea niiden avantgardistisen ja taiteellisen omaperäisyyden ja innovatiivisuuden perusteella sekä taiteilijan haluun ja kykyään irtautua klassisen kauneuden ja vaatetuksen käsityksistä perustuen.

Lisäksi Viron taideteollisuus- ja muotoilumuseossa on avautunut uusi pysyväisnäyttely, joka esittelee virolaista muotoilua. Kyseessä on tähän mennessä suurin virolaisen muotoilun pysyväisnäyttely, jossa on esillä lähes 500 esinettä yli 200 eri suunnittelijalta tai yritykseltä.

Tallinnan kaupunginmuseo

Kaupunginmuseon uusi Säädytön Tallinna -näyttely kertoo kaupunkilaisten säädyttömästä elämästä, seksuaalisista tabuista sekä prostituutiosta, erotiikasta ja pornografiasta Tallinnan historiassa. Kaupungin säädytöntä elämää ja siihen liittyviä ilmiöitä ja tapoja tarkastellaan eri näkökulmista 1400-luvulta alkaen toiseen maailmansotaan saakka. Alle 16-vuotiaat saavat tulla näyttelyyn vain aikuisen seurassa. Näyttely on avoinna 2.4.2022 saakka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut