Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Maaliskuussa Tallinnassa alkavat museosunnuntait – Sisäänpääsy on kaikille maksuton joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai

Tallinnassa otetaan maaliskuussa käyttöön maailmalta tuttu käytäntö, jossa sisäänpääsy museoihin on ilmainen joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai. Aluksi mukana on kymmenen museota, mutta myöhemmin mukaan hankkeeseen toivotaan lisää museoita.

Ilmaiset museosunnuntait piti käynnistää jo helmikuussa, mutta huono koronatilanne sai Tallinnan kaupungin siirtämään aloituksen maaliskuulle.

Kaksi vuotta kestänyt koronapandemia on vaikuttanut kaupunkilaisten tapoihin osallistua kulttuurielämään. Yksi museosunnuntain tavoitteista onkin houkutella ihmiset takaisin kulttuurin pariin.

– Ilmainen sisäänpääsy on myös tärkeä osa museosunnuntaita, sillä tutkimusten mukaan pääsylipun hinta on joillekin kävijöille esteenä museoissa käymiselle. Lisäksi museosunnuntait tarjoavat meille mahdollisuuden säännöllisesti kiinnittää huomiota museoidemme toimintaan, Tallinnan kaupungin kulttuurialan apulaiskaupunginjohtaja Kaarel Oja sanoo.

Tallinnassa museoiden kävijämäärät ovat laskeneet korona-aikana jonkin verran.

– Vaikka toivommekin kävijämäärien elpyvän, tilastot ja museoiden omat havainnot viittaavat siihen, että monet ihmiset ovat menettäneet yhteyden kulttuurielämään pidemmäksi aikaa. Museosunnuntai ovat yksi tapa luoda yhteyksiä kulttuurielämään uudestaan ja lisätä museokäyntejä, Oja sanoo.

Museosunnuntaihankkeessa ovat alusta asti olleet mukana Tallinnan kaupunginmuseon seitsemän eri yksikkö ja nyt mukaan ovat lähteneet myös Tallinnan kirjallisuuskeskuksen kolme museota. Jatkossa Tallinnan kaupunki haluaa motivoida myös muita kaupungin museoita mukaan toimintaan.

– Tallinnassa on yksi Euroopan kaupunkien tiheimmistä museoverkostoista. Museot ovat tärkeitä kaupunkilaisille ja niissä halutaan vierailla, Oja lisää.

Ensimmäistä ilmaista museosunnuntaita vietetään 6. maaliskuuta. Tapahtumassa ovat mukana Tallinnan kaupunginmuseo, Tallinnan valokuvamuseo, Kalamajan museo, Miiamillan lastenmuseo, Pietari Suuren kotimuseo, Kiek in de Kökin linnoitusmuseo ja Tallinnan venäläinen museo sekä kolme kirjallisuusmuseota: E. Vilden museo, A. H. Tammsaaren kotimuseo ja Mati Untin museo.

Lisätietoja Tallinnan museosunnuntaista löydät täältä .