Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Tallinnan valokuvamuseossa avautui Paola Suhosen valokuvanäyttely – Parhaillaan Suhonen työstää toista pitkää elokuvaansa

Torstaina 10. helmikuuta Tallinnan valokuvamuseossa, Raatihuoneentorin naapurissa avautui Ivana Helsinki -muotibrändistään tunnetun Paola Suhosen “Southern boys, southern girls” -valokuvanäyttely. Kyseinen näyttely on nyt ensimmäistä kertaa esillä ulkomailla.

Yhteistyössä Suomen Viro-instituutin kanssa toteutettu näyttely jatkaa museon dokumentaarisen valokuvauksen teemavuotta. Paola Suhonen oli itse paikan päällä näyttelyn avajaisissa Tallinnassa.

– Tämä on ensimmäinen ulkomaanmatkani koronan alkamisen jälkeen keväällä 2020. Oli suorastaan jännittävää matkustaa Tallinnan laivalla, Suhonen naurahtaa.

Tallinnan valokuvamuseon kellarikerroksen näyttelytilassa on esillä vuonna 2016 otettuja valokuvia. Silloin Suhonen teki road tripin Yhdysvalloissa New Yorkista Nashvilleen, jossa valokuvat otettiin muutaman päivän kestäneen kuvaussession aikana.

– Tavoitteena oli tallentaa tyypillistä Amerikasta kertovaa kuvastoa ja maisemaa, kuten hylättyjä taloja ja bensa-asemia. Tällaiset road tripit ovat itselleni hyvin tyypillisiä prosesseja taiteen tekemisessä, Suhonen kertoo.

Paola Suhosen taiteessa kulkee mukana kaksi pääteemaa: itsemääräämisoikeus sekä ajan kuluminen. Ne näkyvät kaikissa hänen projekteissaan jollain tapaa. Itsemääräämisoikeutta hän on käsitellyt esimerkiksi tunnetun pornotähden Nina Hartleyn kanssa toteuttamassaan Love on the Road -projektissa. Southern boys, southern girls -näyttelyn valokuvat puolestaan puhuvat ajan kulumisesta.

– Minua kiinnosti joutilaisuus ja vetelehtiminen. Niiden lisäksi ajan kuluminen näkyy kuvien vintage-maailmassa, jonka nykyteinit kohtaavat.

Southern boys, southern girls -näyttelyn valokuvat otettiin vaativalla märkälevy-menetelmällä, jota käytetään yleensä vain studio-olosuhteissa, missä kaikki on helposti hallittavissa. Tekniikan Suhonen oli opetellut Yhdysvalloissa elokuvaopintojensa ohessa.

– Halusin tätä tekniikkaa käyttämällä haastaa itseni ja jouduinkin rakentamaan pimiön, milloin motellihuoneeseen, milloin auton tavaratilaan.

Märkälevytekniikalla kuvattaessa kuvaaja tekee kaiken käsityönä filmin valmistamisesta kuvan kehittämiseen. Menetelmää käyttämällä valokuva voidaan kehittää metalli- tai lasilevylle, joka toimii filminä. Levy käsitellään ensi pimiössä kemikaalien avulla valoherkäksi ja ladataan siellä vanhanaikaiseen palkkikameraan. Sen jälkeen otetaan haluttu kuva ja palataan saman tien pimiöön kehittämään se. Haastavaa on se, että kaiken tämän pitää tapahtua alle kymmenessä minuutissa.

– Aikaa on vähän sen takia, ettei pinnoitettu ja valoherkistetty levy ehdi kuivua. Sen takia kuvan sommitelma tehdään etukäteen ja mallit istuvat ja odottavat paikoillaan jo prosessin alkaessa, Suhonen kertoo tekniikasta.

Parhaillaan Paola Suhonen työstää toista pitkää fiktiivistä elokuvaansa, jonka on tarkoitus tulla ensi-iltaan vuonna 2023. Filminrakastajaksi tunnustautuva Suhonen on kuvannut sen 16 millimetrin filmille, mikä on nimenomaan elokuvaukseen tarkoitettu filmiformaatti.

– Jo viisi vuotta sitten tein ensimmäisen käsikirjoituksen elokuvaa varten. Olin ensi kirjoittamassa kirjaa, mutta sitten se muuttui elokuvaksi. Viimeiset kuvaukset olivat viime viikonloppuna. Nyt on sitten edessä elokuvan leikkaus, jonka teen myös itse, Suhonen kertoo.

Elokuvaprojekti on haukannut ison osan Suhosen ajasta. Suomessa kuvatussa elokuvassa on mukana yli 200 näyttelijää, jotka hän on itse rekrynnyt. Lisäksi kaikki Helsingistä Suomussalmelle kulkevan road trip -elokuvan kuvauspaikat ovat Suhosen etsimiä.

– Elokuva kertoo vanhemman naisen ja nuoren liftarin kohtaamisesta. Suuressa roolissa on myös elämää suurempi petos, joka sekin liittyy itsemääräämisoikeuteen.

Korona-aika ei vienyt kaikkia Suhosen töitä, koska hän on niin monessa mukana ja liiketoimintakin on hajautettu.

– Tuntuu, että kun olen ollut paikallani, olen saanut todella paljon aikaan. Olemme suunnitelleet Ivana Helsingin ensi vuonna vietettävää 25-vuotisjuhlavuotta ja olen tehnyt myös uutta musiikkia. Lisäksi olemme hankkineen uudet isot myyntiagentit Ivana Helsingille Etelä-Koreaan, Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. Kaiken muun ohessa pyörivät monet yhteistyömallistot ja -kuviot, Suhonen summa viime vuottaan.

Southern boys, southern girls -näyttely on avoinna Tallinnan valokuvamuseossa 31.5.2022 saakka.