Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Tänään juhlitaan Viron itsenäisyyspäivää

Vuonna 1918, 104 vuotta sitten Viro julistautui itsenäiseksi valtioksi helmikuun 24. päivä. Siitä lähtien tätä päivää on juhlittu Viron itsenäisyyspäivänä ja kansallisena juhlapäivänä.

Tallinnassa on perinteisesti aloitettu itsenäisyyspäivän vietto lipunnostolla klo 07.30 Toompealla. Viron sinimustavalkoinen lippu on nostettu Pitkän Hermannin puolustustornin huipulle vuodesta 1989 lähtien, jolloin se korvasi tornissa aiemmin liehuneen Neuvostoliiton lipun.

Viime vuonna Viron huonon koronavirustilanteen takia lipunnosto Toompealla suoritettiin ilman yleisöä. Tänä vuonna valtioneuvoston kanslian antaman lausunnon mukaan paikan päälle seremoniaan voi tulla katsojia. Lipun nostoa voi seurata myös suorana lähetyksenä television välityksellä. Lisäksi ihmisiä pyydetään nostamaan Viron liput salkoon kotonaan heti auringonnousun aikaan.

Normaalisti Viron itsenäisyyspäivän huipentava presidentin isännöimä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto on peruttu. Itsenäisyyspäivää juhlistetaan Estonia-teatterista lähetettävällä itsenäisyyspäivän konsertilla sekä presidentti Alar Karisin puheella, joita voi seurata Viron yleisradion ERR:n kautta.

Presidentin vastaanotto peruttiin myös viime vuonna. Silloin konsertti ja presidentti Kersti Kaljulaidin itsenäisyyspäivän puhe lähetettiin Paiden kaupungin konserttitalosta.

Viron Puolustusvoimien paraati puolestaan järjestetään tänä vuonna Tallinnan Vapaudenaukiolla. Paraatiin osallistuvat yksiköt järjestäytyvät aukiolle klo 11.15 ja paraati alkaa klo 12.

Mukana itsenäisyyspäivän paraatissa on muu muassa brittiläisiä ja ranskalaisia tankkeja. Paraatissa esiintyy myös ensimmäistä kertaa K9 Thunder -panssarihaupitsi Viron puolustusvoimien väreissä. Sään salliessa paraatin aikana on tarkoitus tehdä myös Viron ja sen liittolaisten lentokoneiden ylilento.

Paraatin jälkeen Vapaudenaukiolla on mahdollisuus tutustua Viron puolustusvoimien ja sen liittolaisten sotilasvarusteisiin ja kalustoon rajatulla näyttelyalueella.