Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupunki Tartto esitteli ensimmäisen osan kulttuurivuoden ohjelmastaan – Alkuun luvassa 25 erilaista hanketta

Virolainen yliopistokaupunki Tartto on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2024. Kaupunki polkaisi kulttuurivuoden käyntiin jo hyvissä ajoin helmikuussa järjestämällä Tarton raatihuoneentorin luistinradalla vauhdikkaat jääreivit, joiden myötä suurelle yleisölle esiteltiin ensimmäisiä kulttuurivuoden viralliseen ohjelmaan sisältyviä elämyksiä.

– Tartto on yhdessä Etelä-Viron kanssa Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2024, mutta jo nyt yleisöllä on mahdollisuus tutustua ohjelmaan. Tulemme toki täydentämään virallista ohjelmaan vielä monilla uusilla tapahtumilla tänä ja ensi vuonna, Tartto 2024 -organisaation taiteellinen johtaja Kati Ilves kertoo.

Tarton raatihuoneentorille on avattu kulttuuripääkaupungin ohjelmalle omistettu pop up -näyttely. Siellä matkailijat voivat tutustua elämyksiin, joita Tartossa ja Etelä-Virossa voi pian kokea.

Tartto 2024 -ohjelman ensimmäinen osa koostuu 25 hankkeesta, jotka käsittelevät hyvin ajankohtaisia aiheita, kuten ilmastokriisiä, yhteiskunnallisia jännitteitä ja yhteisöjen pysyvyyttä.

– Euroopan kulttuuripääkaupunkina oleminen tarjoaa Tartolle ja koko Etelä-Virolle mahdollisuuden tulla näkyvämmäksi Virossa ja koko Euroopassa. Olen erittäin iloinen, että kasaan on saatu näin vahva ohjelma, joka tarkastelee kohtaamiamme ajankohtaisia ja maailmanlaajuisia ongelmia hyvin eri näkökulmista, Tarton kaupunginjohtaja ja Tartto 2024 -organisaation puheenjohtaja Urmas Klaas sanoo.

Tartto 2024 -ohjelmaan kuuluu muun muassa seuraavanlaisia hankkeita:

Suuteleva Tartto on inhimillisen välittämisen ja kunnioittamisen aloite, joka koostuu koulutusohjelmasta, suuresta konserttiesityksestä ja ennennäkemättömästä yhteissuutelemisesta.

”Toomemäen uudelleen avaaminen” – Tarton kaupungin keskeinen paikka, Toomemägi-kukkula, herää eloon valon, kulttuurin ja tieteiden avulla.

Hybridimielipidefestivaali Tartossa ja Euroopassa. Tulevaisuudesta välittävät ihmiset kutsutaan kahdeksi päiväksi Tarton mielipidefestivaalille ja Euroopan laajuiselle Hybrid European Democracy Festivalille.

”Stencibility lähtee Eurooppaan” -hanke esittelee sekä paikalliselle että kansainväliselle yleisölle Tarton katutaiteen erityispiirteitä ja katutaiteilijoita. Vuosina 2022–2023 vieraillaan useissa Euroopan kaupungeissa ja festivaaleilla. Vuonna 2024 Tartossa järjestetään suuri Stencibility-erikoisfestivaali.

ReVogue-muotifestivaalin tavoitteena on ohjata ihmisiä pikamuotiketjuista ja hyödyttömien muotituotteiden ostamisesta harkitumpaan muodin kulutukseen. Festivaalin aikana järjestetään muotitapahtumia, mm. muotimessut ja kolme muotinäytöstä.

”Emajoen ja suurten järvien uudelleenlöytäminen” on kansainvälinen laivafestivaali, joka antaa virolaisille ja eurooppalaisille vieraille mahdollisuuden tutustua tarkemmin Võrtsjärvestä Peipsiin ulottuvaan mielenkiintoiseen ja toistaiseksi vähän tunnettuun vesimaailmaan. Festivaalin puitteissa satamissa järjestetään monipuolinen kulttuuri- ja koulutusohjelma sekä laivoilla että rannoilla.

”Sielun äänet” on ambient-musiikin elämyskonserttisarja Tartossa. Yleisölle luodaan yhtenäisiä kokemuksia elektronisella musiikilla, psykogeografisella teatterilla sekä kuvien ja valon leikillä. Jokaista elämyskonserttia edeltää temaattinen kuuntelukierros.

Sukupolvelta toiselle -hanke tuo vanhempien sukupolvien unohdetut taidot paikalliselle ja kansainväliselle yleisölle. Vuosina 2023–2024 Tartossa ja Etelä-Virossa järjestetään erilaisia arkaaisten taitojen työpajoja.

Lisää kulttuuripääkaupunki Tarton vuoden 2024 ohjelmasta voi lukea täältä .