Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Laskiaispullat ja mäenlasku kuuluvat Virossakin laskiaisen viettoon

Sunnuntaina 27. helmikuuta vietetään laskiaissunnuntaita. Laskiaistiistaita puolestaan vietetään tänä vuonna maaliskuun 1. päivä.

Virossakin laskiaisen viettoon kuuluvat laskiaispullat, jotka ovat kooltaan vielä muhkeampia kuin Suomessa. Viroksi laskiaispullien nimi on Vastlakuklid ja ne ilmestyvät myyntiin kauppoihin ja kahviloihin jo hyvissä ajoin tammikuun puolella.

Toinen virolainen perinneruoka laskiaisena ovat siansorkat. Tämä johtuu siitä, että ennen vanhaan siat lahdattiin maalaistaloissa joulupöytään ja silloin myös suurin osa lihoista syötiin. Niinpä laskiaisena ei ollut jäljellä kuin siansorkkia, joita tarjottiin herneistä ja pavuista tehdyn sopan kanssa. Ja myöhemmin siansorkista sorvattiin lapsille hyrriä!

Tulevan laskiaistiistain perinteisiin Virossa kuuluvat tietenkin mäen lasku, jonka uskottiin tuovan hyvää onnea seuraavan kesän pellavaviljelyksille. Se kenen kelkka liukui mäen alla pisimälle, saattoi odottaa seuraavana kesänä muita korkeampia pellavanvarsia.

Paras tapa tutustua virolaisiin laskiaisperinteisiin ja niiden historiaan, on vierailla Viron ulkoilmamuseossa Rocca al Maressa laskiaissunnuntaisin järjestettävässä tapahtumassa.

Silloin museon jokaisessa talossa on erilaista ohjelmaa ja esillä on myös vähemmän tunnettuja laskiaisperinteitä, kuten kelkkamäessä laulettavia laskiaislauluja, kauniita lettikampauksia, sian luista tehtyjä hyrriä, erilaisia laskiaisleikkejä ja pellavatietoutta. Tarjolla on tietenkin myös tuhteja laskiaisherkkuja, kuten hernekeittoa ja laskiaispullia.