Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Hyvinvointi | Eturauhasella on tärkeä tehtävä, mutta se myös aiheuttaa harmia monelle – ruokavalio, liikunta ja seksi auttavat eturauhasta voimaan hyvin

Eturauhassyöpä on suomalaisten miesten yleisin syöpä.

Eturauhasella on tärkeä tehtävä lisääntymisessä. Noin saksanpähkinän kokoinen rauhanen sijaitsee miehen virtsaputken ympärillä ja useiden tärkeiden elinten lähellä.

– Se on eräänlaisessa risteyskohdassa. Toisaalta sen strateginen sijainti vaikuttaa siihen, että sen kanssa tulee usein ongelmia, sanoo urologian professori Teemu Murtola Tampereen yliopistosta.

1Eturauhasen tehtävänä on tuottaa ja varastoida osa siemennesteestä.

Eturauhasessa valmistuu siemennesteeseen aineita, jotka muun muassa muuttavat rakkularauhasissa muodostuvan geelimäisen aineen nestemäiseen muotoon. Yhdessä kiveksissä kehittyvien siittiöiden kanssa muodostuu ejakulaatiossa ulos tuleva siemenneste.

Eturauhaserite on antibakteerista, mikä on todennäköisesti syynä siihen, miksi miehillä todetaan huomattavasti naisia vähemmän virtsaputkea pitkin nousevia tulehduksia. Toisaalta eturauhanen toimii myös itsessään suojana virtsatieinfektioita vastaan. Eturauhaskudoksessa todetaan hyvin usein immuunipuolustuksen soluja, jotka todennäköisesti tuhoavat virtsaputkea pitkin nousevia bakteereja.

2Eturauhasen aiheuttamat terveysongelmat ovat yleisiä varsinkin länsimaissa.

Aikuisen miehen noin 25 gramman painoinen eturauhanen alkaa kasvaa keski-iässä. Se voi kasvaa jopa satojen grammojen painoiseksi. Paisunut rauhanen painaa virtsarakkoa ja virtsaputkea, mikä vaikeuttaa virtsaamista.

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun aiheuttamia oireita on noin 40 prosentilla yli 60-vuotiaista miehistä. Hoitamattomana liikakasvu voi johtaa virtsarakon tyhjenemisongelmiin, joista pahimmillaan voi seurata munuaisvaurio.

Lantion alueelle kipuja ja virtsaamisvaivoja, erityisesti tiheävirtsaisuutta, aiheuttava eturauhastulehdus todetaan Suomessa noin 14 prosentilla miehistä. Yleensä siitä tulee ajoittain itsestään muistuttava, pitkäkestoinen vaiva.

Eturauhassyöpä on suomalaisten miesten yleisin syöpä. Se todetaan vuosittain noin 5 000 miehellä.

– Eturauhassyöpä on yleensä onneksi paikallinen ja matalan riskin syöpä, joka ei etene eturauhasen ulkopuolelle pitkänkään ajan kuluessa. Tällaista syöpää voidaan ainakin aluksi seurata, ja aktiiviseen hoitoon siirrytään vain, jos ilmenee merkkejä taudin etenemisestä, Teemu Murtola sanoo.

– Tällöin etuna on, että elämänlaatu säilyy ennallaan syöpädiagnoosista huolimatta.

3Ruokavaliolla on iso merkitys eturauhasen ongelmien kehittymiseen.

Eturauhasen liikakasvu ja syöpä ovat Aasiassa länsimaita harvinaisempia. On kuitenkin todettu, että miehillä ongelmat lisääntyvät, kun he muuttavat länsimaihin.

– Taustalla on todennäköisesti länsimainen ruokavalio, johon kuuluu runsaasti lihaa ja sokeria. Myös ylipaino ja korkea kolesteroli ovat länsimaissa yleisempiä, Murtola sanoo.

Murtola suosittelee runsaasti kasviksia ja hyviä rasvoja sisältävää ruokavaliota.

– Sydänystävällinen on myös eturauhasystävällinen.

Eturauhasen liikakasvu ja osin myös eturauhassyöpä kehittyvät testosteronin vaikutuksesta. On esitetty teoria, että kasviestrogeenejä sisältävien kasvisten, kuten soijan, käyttö voisi vähentää riskejä.

– Ei ole kovin vahvaa näyttöä niiden hyödyllisyydestä. Hormonitasoon ne eivät juuri vaikuta. Lisäksi jo aika pienikin määrä testosteronia riittää liikakasvun tai syövän kehittymiseen.

4 Säännöllisellä liikunnalla on monissa tutkimuksissa todettu olevan hyvä vaikutus eturauhasen terveyteen.

– Liikunta 2–3 kertaa viikossa pitää riskitasoja matalina ja auttaa painonhallinnassa. Eturauhassyövän ennustekin on parempi säännöllisesti liikkuvalle. Uskon, että myös liikakasvun suhteen tilanne on parempi riittävästi liikkuvalla, Murtola sanoo.

Eturauhastulehduksesta kärsiville pyöräily voi olla kivuliasta, sillä satula painaa usein juuri eturauhasen kohdalta. Muille sen välttämiseen ei ole syytä.

– Pyöräillessä liikunnan edut ovat eturauhasen kannalta merkityksellisempiä kuin mahdollinen pyörän satulan aiheuttama painevaikutus.

5Eturauhanen ei pidä kylmästä. Eturauhastulehduksen syntymekanismia ei tunneta tarkkaan, mutta se todetaan usein kylmettymisen jälkeen.

Pitkät kalsarit ja istuinalustat ovat siis varsinkin ulkona viihtyville miehille suositeltavia varusteita.

Eturauhastulehduksesta kärsiville jo pitkään istuminen voi olla ajoittain kivuliasta. Erilaiset lämpöhoidot voivat auttaa.

– Minulla on potilaana eräs taksikuski, joka kertoo ajavansa kesät talvet istuinlämmitin päällä, Murtola kertoo.

6Säännöllinen seksi on miellyttävä ja tutkimusten mukaan myös tehokkaaksi todettu tapa hoitaa eturauhasen terveyttä.

Harvardin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa syövän riskiä laskevaksi rajaksi todettiin vähintään kolme siemensyöksyä viikossa.

Vaikutuksen arvellaan perustuvan siihen, että säännölliset siemensyöksyt huuhtelevat eturauhaseen kertyviä karsinogeenejä. Myös eturauhastulehduksesta kärsivillä siemensyöksy usein helpottaa oireita.

Parisuhteissa olevilla suomalaisilla on seksiä keskimäärin kerran viikossa. Sinkkumiehillä taas vilkas seksielämä voi tuoda sukupuolitauteja, jotka lisäävät syövän tai eturauhastulehduksen riskiä.

Terveysvaikutusten saaminen turvallisesti näyttää siis tarkoittavan sooloseksiä.

– Se on terveellistä arkiliikuntaa, Murtola kannustaa.

Lähteinä myös: Taari, Aaltomaa, Nurmi, Parpala, Tammela (toim.): Urologia, 2013, Duodecim Terveyskirjasto, www.suomalaineneturauhassyopa.fi, www.healthline.com