Ruotsissa laskiaispullaa on kutsuttu myös paastopullaksi.
Ainakin yksi asia tuli selväksi, kun lukijoilta kysyttiin lempitäytettä laskiaispullaan. Suurin osa haluaa pullaansa kermavaahtoa, oli kaveritäytteenä mitä tahansa.
Ykköseksi nousi mansikkahillon ja kermavaahdon yhdistelmä. Sen valitsi peräti 42 prosenttia 667 vastaajasta. Hyväksi kakkoseksi kiri mantelimassa ja kermavaahto 29 prosentilla. Vadelmahillon ja kermavaahdon osuus oli liki 20 prosenttia.
Vaihtoehtoisiakin lempitäytteitä oli hasselpähkinälevitteestä pensasmustikkaan. Muutama oli nimennyt suosikikseen rommirusinan. Rommirusinalaskiaispulla on tämän talven sosiaalisen median hitti, jonka kehitti ravintolayrittäjä Lauri Kaivoluoto.
Vastaajien ikä näytti vaikuttavan valintaan. 70-vuotiaista tai sitä vanhemmista yli puolet valitsi lempitäytteekseen joko mantelimassan sellaisenaan tai kermavaahdon kanssa. Alle 30-vuotiaista vain noin 12 prosenttia valitsi vastaavalla tavalla.
Jotkut muistelivat perinteistä tapaa syödä laskiaispulla lautaselta, jolla on kuumaa maitoa.
Nykyaikaisen laskiaispullan edeltäjä oli saksalainen heißwecke, joka rantautui Ruotsiin nimellä hetvägg ja oli 1700-luvulla varakkaiden herkkua. Kuminalla maustettu pulla nautittiin lämpimässä maidossa syvältä lautaselta.
Kermavaahdolla ja mantelimassalla täytetty semla alkoi yleistyä 1900-luvulla. Myöhemmin hillokin tuli täytevaihtoehdoksi.
Ruotsissa laskiaispullaa on kutsuttu myös paastopullaksi. Laskiainen liittyy kristilliseen kirkkovuoteen. Laskiaista seuraavasta tuhkakeskiviikosta alkaa paastonaika, joka kestää 40 arkipäivää pääsiäissunnuntaihin asti.
Laskiaispullat
noin 10–14 isoa pullaa tai 20 pienempää pullaa
5 dl maitoa tai vettä
50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
noin 12–14 dl vehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia
1 kananmuna voiteluun
(pinnalle raesokeria ja tomusokeria)
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva samaan kulhoon ja anna liueta. Jos käytät kuivahiivaa, katso käyttöohje pussin kyljestä.
2. Sekoita joukkoon kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma.
3. Lisää seokseen sen verran jauhoja, että saat vellimäisen taikinan. Vatkaa. Alusta loput jauhot taikinaan käsin tai yleiskoneella. Vaivaa taikinaa, kunnes se on sileä ja kimmoisa. Lisää taikinaan pehmeä rasva. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä.
4. Peitä taikinakulho liinalla. Anna taikinan nousta vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
5. Leivo taikinasta pullia ja anna niiden kohota hyvin leivinpaperilla vuoratun uunipellin päällä.
6. Voitele pullat kananmunalla. Ripottele halutessasi pinnalle raesokeria. Paista pullia 225 asteessa uunin keskitasolla noin 12–15 minuuttia.
7. Leikkaa jäähtyneiden pullien yläosat kanneksi. Täytä pullat haluamallasi täytteellä. Nosta pullan yläosa päällimmäiseksi ja siivilöi halutessasi tomusokeria pinnalle.
Vinkki: Jos haluat laskiaispullat helposti ja nopeasti, osta valmiita pakastepullia ja paista ne ohjeen mukaan. Täytä pullat esimerkiksi valmiilla hillolla tai mantelimassalla ja kermalla.

Täyte 1
mansikka- tai vadelmahilloa
2 dl kermaa
1 rkl sokeria
(1 tl vaniljasokeria)
1. Valmiin tai itse tehdyn hillon sijaan voit käyttää sosetta. Se syntyy nopeasti sulattamalla pakastemansikat tai -vadelmat ja soseuttamalla ne blenderillä tai muussaamalla haarukalla.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää sokeri ja halutessasi vaniljasokeri.
Täyte 2
1 dl mantelijauhetta
1 dl tomusokeria
1,5 rkl vettä
3–6 tippaa karvasmanteliaromia
2 dl kermaa
1 rkl sokeria
(1 tl vaniljasokeria)
(kuumaa maitoa tarjoiluun)
1. Sekoita mantelijauhe, tomusokeri, vesi ja karvasmanteliaromi yhteen.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kermaan sokeri ja halutessasi vaniljasokeri.
3. Halutessasi tarjoile täytetty laskiaispulla syvältä lautaselta, johon olet kaatanut kuumennettua maitoa.
Täyte 3
Rommisiirappi
2 dl sokeria
2 dl vettä
1–3 tl rommiaromia
Rommihillo ja maustettu vispikerma
100 g (1,5 dl) fariinisokeria
250 g rusinoita
1 dl vettä
2–3 ruokalusikallista rommiaromia
2 dl vispikermaa
Tuorejuustovaniljakerma
2 dl edellisenä päivänä maustumaan laitettua vispikermaa
1 dl mascarponea
sokeria
0,5 rkl vaniljasokeria
1. Valmista ensin rommisiirappi. Kiehauta rommiaromi, sokeri ja vesi kattilassa keskenään siten, että sokeri imeytyy nesteeseen ja alkoholi haihtuu. Siirappi on valmis jäähtyneenä.
2. Rusinahilloa varten sulata fariinisokeri kattilassa, lisää rusinat, vesi ja rommiaromia makusi mukaan. Keitä 15 minuuttia.
3. Kaada vispikerma vuokaan, sekoita joukkoon kaksi ruokalusikallista rusinahilloseosta. Laita jääkaappiin tekeytymään yön yli. Soseuta ja jäähdytä loput rusinahillosta.
4. Seuraavana päivänä ota rusinat pois vispikermasta. Vatkaa maustettu virpikerma, mascarpone, sokeri ja vaniljasokeri yhteen.
5. Voitele leikattu pulla rommisiirapilla. Täytä pulla nokareella rusinahilloa ja tuorejuustovaniljakermalla.
Vinkki: Vispikermasta otetut rusinat voit herkutella vaikka maustamattoman jogurtin kanssa.
Lähteet: nordiskamuseet.se, rommirusinatäytteen resepti on versioitu Lauri Kaivoluodon Tiktok-julkaisusta (tammikuu 2022) ja Kotilieden verkkosivuilta (helmikuu 2022).