T24 | Viron Prisma lopetti venäläistuotteiden myynnin jo viime viikolla – S-ryhmä Suomessa seurasi tänään perässä

Virossa useat päivittäistavarakaupan ketjut, kuten Rimi, Coop ja Maxima reagoivat viime viikolla nopeasti Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Jo perjantaina kauppaketjut ilmoittivat poistavansa kaikki venäläistä alkuperää olevat tuotteet pois myynnistä.

Näin teki myös Viron Prisma, joka poisti myymälöidensä hyllyistä noin 300 venäläistuotetta.

– Päätös venäläistuotteiden poistamisesta valikoimista syntyi helposti ketjun sisäisten ja henkilökunnan kanssa käytyjen keskustelujen sekä markkinalla tapahtuneen muutoksen jälkeen. Haluamme olla mukana yhteisessä rintamassa tukemassa Ukrainan kansaa, Viron Prisman maajohtaja Teemu Kilpiä kertoo.

Venäläistä alkuperää olevien tuotteiden osuus Prisman tuotevalikoimasta on myynnin näkökulmasta noin yhden prosentin luokkaa, niinpä varsinaista tavarapulaa ei Prismoissa ole odotettavissa.

– Venäläistuotteiden osuus on suurempi päivittäistavarakaupan tuotteissa, kuten elintarvikkeissa ja pienempi käyttötavaroissa. Elintarvikepuolella valikoimista on poistunut alkoholituotteita, kuivaleipää, tattaria ja hirssiä. Käyttötavarapuolella esimerkiksi hammasharjoja ja -tahnaa sekä aikakauslehtiä ja kirjoja.

Asiakkaan näkökulmasta suurin muutos oli se, että suurin osa venäläisistä tuotteista kerättiin pois Prisman hyllyistä jo viime viikon perjantaina. Myös uusien tilausten tekeminen lopetettiin. Hyllyssä olevien tuotteiden poiskerääminen jatkuu vielä tänään.

– Etsimme eri hankintakanaviemme kautta korvaavia tuotteita. Olisimme halunneet lisätä ukrainalaistuotteiden määrää valikoimissamme, mutta tässä tilanteessa niiden saaminen on haastavaa, Kilpiä kertoo.

Viron Prisman tuotevalikoimassa on tällä hetkellä noin 150 ukrainalaistuotetta, kuten säilykkeitä ja kuivatuotteita. Yritys jakoi listan myymistään ukrainalaistuotteista Facebook-sivullaan, jotta virolaisten on helppo niin halutessaan tilata tuotteita kotiin Prisman verkkokaupan kautta.

Kaikki Prisman valikoimista poistetut venäläistuotteet jaetaan eteenpäin erilaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta.

– Ensin tuotteet kirjataan meillä hävikkiin ja sen jälkeen ne toimitetaan eteenpäin. Jakelukanavat ovat vielä hiukan auki. Elintarvikkeita menee eteenpäin ainakin Viron ruokapankin Toidubankin kautta ja paikallisen Punaisen Ristin kanssa on neuvoteltu hygieniatuotteiden toimittamisesta kriisialueille Ukrainaan.

Suomessa S-ryhmä ilmoitti tänään maanantaina poistavansa markettiensa valikoimistaan kaikki venäläistä alkuperää olevat tuotteet, joita on noin 50. Joukossa on elintarvikkeita sekä yksittäisiä urheiluvälineitä, tekstiilejä ja muita käyttötavaroita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut