Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka | Vieläkö pakastimessa on liikaa edelliskauden marjoja? Käytä niitä helppoon piirakkaan tai kaurapaistokseen

Vaikka marjat eivät kuulu herkästi pilaantuviin elintarvikkeisiin, niitä ei kannata säilyttää pakastimessa vuosikausia, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto muistuttaa.

– Kotipakastimessa marjat säilyvät hyvinä vuoden tai parhaassa tapauksessa kaksi, edellyttäen, ettei esimerkiksi sähkökatko sulata pakastimen sisältöä välissä, sanoo toiminnanjohtaja Miika Ilomäki Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton tiedotteessa.

Ilomäen mukaan pakastimien puutarhamarjoista kaksi kolmasosaa on tavallisesti mansikkaa ja yksi kolmannes vadelmaa ja muita marjoja.

Arktiset Aromit -nettisivusto neuvoo sulattamaan marjapakasteet nopeasti mikrossa tai lämpimässä vesihauteessa, jotta C-vitamiinia tuhoutuisi mahdollisimman vähän ja marjojen rakenne pysyisi hyvänä.

Sulatetut marjat säilyvät jääkaapissa pari päivää. Edelliskauden marjoja voi käyttää esimerkiksi smoothieen, puuroon, hilloon, marjasurvoksiin tai mehuun.

Helppo marjapiirakka syntyy sekoittamalla keskenään 3 desilitraa vehnäjauhoja, 1 teelusikallinen leivinjauhetta, 100 grammaa voita, 0,5 desiä sokeria ja yksi kananmuna. Levitä piirakkavuokaan, lisää päälle 3 desiä marjoja ja hiukan taikinamurua tai kermaviili-sokeriseos. Paista uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia.

Marja-kaurapaistos on myös helppo: Sekoita keskenään 1 desi kaurahiutaleita, 1 desi vehnä-, speltti- tai ruisjauhoja, 0,5 desiä sokeria, 0,5 teelusikallista leivinjauhetta, 1–2 teelusikallista kardemummaa ja 40–50 grammaa voita tai margariinia. Sekoita litraan marjoja puoli desiä hillosokeria. Voitele uunivuoka, kaada pohjalle marjaseos ja päälle muruseos. Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoile paistos vaniljakastikkeen tai sokerilla maustetun ranskankerman kera.