Alustatyöstä on tulossa vaihtoehto myös korkeasti koulutetuille. Ethican Paula Fontellin mukaan alustat ovat hyvä väylä saada omaa osaamista esille.
Alustatyöstä on tullut yhä merkittävämpi keino työllistää itsensä myös Suomessa. Ruokalähettien ja Über-kuskien lisäksi alustat yhdistävät myös korkeaa koulutusta vaativia työtehtäviä osaajiin.
Helsinkiläinen Ethica Oy on kiertotalouteen erikoistunut asiantuntijayritys, joka hyödyntää suomalaista Solved-alustaa sekä kiinnostavien asiakasprojektien että tarvittavien osaajien löytämiseen.
– Voimme tarjota alustan kautta omaa erityisosaamistamme isommalle joukolle potentiaalisia yrityksiä kuin mihin omat myyntiresurssimme yksin riittäisivät. Alusta on myös hyvä mahdollisuus päästä mukaan muiden yritysten vetämiin kiinnostaviin projekteihin, toimitusjohtaja Paula Fontell sanoo.
– Tämä on hyvä keino saada omaa osaamista esille ilman isoa markkinointibudjettia tai valmiita suhteita.
Laajasti ymmärrettynä alustatalous käsittää kaikki digitaaliset alustat, joiden kautta ihmiset tai muut toimijat voivat jakaa tietoa tai resursseja. Mukaan voi laskea esimerkiksi sosiaalisen median yritykset, asuntojen vuokraussivusto Airbnb:n ja kauppapaikka Amazonin.
Työtä välittävien alustojen kautta koko EU:n alueella työllistyy noin 28 miljoonaa ihmistä.
Vapaus merkitsee minulle enemmän kuin raha.
Teija Ruottinen
Asiantuntijatyötä välittävissä sivustoissa ei ole vielä noussut selviä markkinajohtajia. Tunnettuja sivustoja ovat muun muassa Upwork, Fiverr, Thumbtack, Peopleperhour ja Guru.
Vuonna 2013 perustetun Solvedin sivuilla clean tech -alan osaajat eri puolilta maailmaa esittäytyvät. Yritykset tai muut tahot voivat esitellä sivustolla projektejaan ja etsiä niihin sopivia osaajia.

Ethican Paula Fontell kertoo, että heidän asiantuntijansa ovat olleet Solvedin kautta mukana muiden yritysten johtamissa aluekehitysprojekteissa muun muassa Slovakiassa ja Oulussa.
Omaan kehitysprojektiinsa Ethica on hyödyntänyt Solved-alustaa ja alustan asiantuntijoita esimerkiksi Tampereen kaupungin Hiedanrannan kaupunginosan kiertotalousprojektissa.
– Mietimme kaupungin kanssa, miten voimme suunnitella kaupunginosan kiertotalouden periaatteiden mukaan. Ratkaisuja suunniteltiin esimerkiksi energiantuotantoon, liikkumiseen, rakentamiseen ja ruoantuotantoon. Sen takia mukaan tarvittiin eri aihealueiden asiantuntijoita, Fontell sanoo.
Solvedin kautta projektiin saatiin rakentamisen ja liikkumisen asiantuntijoita. Suomalaisten lisäksi mukana oli myös hollantilainen asiantuntija.
– Työskentely oli pitkälti samantyyppistä pääosin etäyhteyksin tapahtuvaa asiantuntijatyötä kuin mihin nyt korona-aikana on totuttu.
Alustatyö mahdollistaa myös perinteisestä poikkeavat ura- ja elämäntapavalinnat. Teija Ruottinen, 33, vastaa Whatsapp-puheluun Dubaista. Käännöksiä englannista suomeen tekevä Ruottinen on parin vuoden ajan työllistänyt itsensä kolmen eri alustan kautta.
– Tyypillinen työ on nettisivun kääntäminen. Jokin yritys esimerkiksi laajentaa Suomeen ja tarvitsee markkinointimateriaalia, hän sanoo.
Diginomadiksi tunnustautuva Ruottinen kertoi lähteneensä pakkasia pakoon heti, kun koronatilanne antoi myöten. Aikaisempia talvia hän on viettänyt varsinkin Itä-Afrikassa, jossa hän tekee myös vapaaehtoistyötä.
Suurin osa Ruottisen toimeksiannoista tulee Upwork-alustan kautta. Lisäksi Ruottinen työskentelee kääntäjille tarkoitettujen Proz.com-alustan ja ohjelmien tekstitystöitä välittävän Sferan kautta.
– Varsinkin tekstittäminen on todella mielenkiintoista. Siinä saa olla luova ja miettiä, miten esimerkiksi kääntää jonkin vitsin.

Eri nimellä jo vuodesta 1999 toiminut Upwork on kenties tunnetuin asiantuntijatyötä välittävä alusta. Se on erityisesti kääntäjien, koodaajien ja erilaisten sisällöntuottajien suosiossa.
Upworkin toiminta perustuu avoimuuteen. Alustan kautta tehdyt työt ja ansaittu raha ovat kaikkien nähtävillä. Sekä freelancerit että heiltä työtä ostavat yritykset antavat toisistaan palautetta. Varsinkin alussa hyvät arviot ovat tärkeitä.
– Alussa Upworkissa oli pakko hyväksyä myös huonosti palkattuja työtehtäviä, jotta sain hyviä arvioita, Ruottinen sanoo.
Rahaliikenne ja yhteydenpito kulkee Upworkin kautta. Järjestelmä tekee huijaamisen vaikeaksi, eikä Ruottisella ole ollut maksujen kanssa ongelmia.
Alusta ottaa 20 prosenttia maksusta. Summan noustessa osuus pienenee.
Alustataloutta on kritisoitu palkkioiden painamisesta, sillä varsinkin alhaisemman elintason maissa asuvat voivat hinnoitella itsensä vaikka suomalaisia alemmas.
Teija Ruottisella on kaksi maisterintutkintoa ja kansainvälistä työkokemusta. Hän myy Upworkissa osaamistaan alle 30 euron tuntihintaan.
– On totta, että se on aika pieni hinta. Olen siirtymässä tekemään enemmän digimarkkinointia, jotta voisin laskuttaa enemmän. Vapaus merkitsee minulle kuitenkin enemmän kuin raha.
Suositusten iso rooli karsii Ruottisen mukaan hintakilpailua. Upworkissa on myös ihmisiä, jotka tarjoavat halpoja käännöksiä internetin käännösohjelmien avulla.
– Näissä näkee sen, että jos liksa on minimiä, niin ei laatukaan voi olla kovin hyvä.
Ruottinen arvioi verojen ja muiden maksujen jälkeen tienaavansa vähän alle Suomen keskipalkan.
– Minulle se on ihan hyvä palkka, sillä vietän usein aikaa alhaisemman elintason maissa.
Paula Fontell ei omien kokemustensa perusteella syyttäisi ainakaan Solvedia työntekijöiden aseman heikentämisestä.
– Verkoston vahvuus perustuu nimenomaan alustalla olevien asiantuntijoiden korkeatasoiseen osaamiseen. Ei näy arvosteluja, rankingia tai taloudellisia tuloksia, joten asiantuntijat ovat tasa-arvoisessa asemassa. Se antaa mahdollisuuksia kaikille eikä vain niille, joilla on jo eniten projekteja tai parhaimpia arvioita.
Teija Ruottinen suosittelee alustaa vapautta ja vastuuta kaipaavalle.
– Tämä sopii sellaisille, jotka haluavat jännitystä elämään. Tämä ei ole mitään yhdeksästä neljään -työtä. Itse saa päättää kaikista asioista.