Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Viroon on saapunut jo yli 14 000 sotapakolaista Ukrainasta – Tallinnaan avataan suurempi vastaanottokeskus

Vielä viime viikolla Virossa ministerit sanoivat maan voivan ottaa vastaan 2 000 sotapakolaista Ukrainasta. Pian määrä nostettiin 10 000 pakolaiseen ja nyt Viroon saapuu sisäministeri Kristian Jaanin mukaan jo yli 2 000 pakolaista päivässä.

– Saapuvien pakolaisten määrän perusteella Viroon saattaa tulla 22 000 pakolaista viikon sisällä, Kristian Jaani sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan noin kaksi viikkoa sitten, Viroon on saapunut Viron Poliisi- ja rajavartiolaitoksen (PPA) tilastojen mukaan yli 14 000 sotapakolaista. Heistä noin 3 500 on jatkanut matkaansa Virosta Suomeen.

Viron yleisradionmukaan avustusjärjestöt ja paikallishallinnot eri puolilla maata vaativat Viron hallitukselta keskitetympää tukea, sillä apua tarvitaan esimerkiksi pitkäaikaisten asuntojen ja työpaikkojen löytämiseen pakolaisille.

Virolta puuttuu edelleen pitkän aikavälin suunnitelma Ukrainan sotaa pakenevien pakolaisten vastaanottamiseksi. Niinpä monet maahan saapuneista pakolaisista on majoitettu hotelleihin. Kyseessä on kuitenkin väliaikainen ratkaisu.

Viron sosiaaliturvaministeri Signe Riisalo sanoi Viron yleisradion haastattelussa, että Viron valtion kapasiteetti pakolaisten vastaanottamiseen on samankokoinen kuin maahan tulevien ihmisten määrä.

– Kysymys on siitä, mitä voimme tarjota näille ihmisille, kun heitä on paljon, Riisalo totesi.

Viron sosiaalivakuutuslautakunta (SKA) suunnittelee lähipäivinä avaavansa yhteistyössä Tallinnan kaupunginhallituksen kanssa Tallinnaan uuden suuremman vastaanottokeskuksen Ukrainan pakolaisia varten. Nykyinen Kalamajassa sijaitseva vastaanottokeskus on ruuhkautunut pahasti ja ihmiset joutuvat jonottamaan sinne pääsyä ulkona kadulla.