Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

T24 | Ulkoministeriön konsulipalvelujen kysyntä kasvoi viime vuonna – Virossa avustettiin kolmanneksi eniten suomalaisia

Toinen koronapandemiavuosi oli ulkoministeriön ja Suomen ulkomaan edustustojen konsuliavustamisessa kiireinen ja asiakasmäärät kasvoivat edelleen. Viime vuonna konsulipalveluita annettiin yhteensä noin 255 000 asiakkaalle.

Asiakasmäärä jatkoi kasvuaan ja oli lähes neljänneksen suurempi vuoteen 2020 verrattuna. Erityisesti kasvoi neuvontapalveluiden kysyntä. Avustustapauksia oli edellisten vuosien tapaan eniten niissä maissa, joihin suomalaiset mieluiten matkustavat, eli Espanjassa, Saksassa, Virossa, Ruotsissa ja Thaimaassa.

Pelkästään Tallinnan suurlähetystössä vastattiin viime vuonna yli 5 000 tiedusteluun.

Yhteydenotot lisääntyivät selvästi myös ulkoministeriön päivystyskeskuksessa, jonne tuli vuoden aikana lähes 19 000 soittoa tai sähköpostia. Etenkin Afganistanin kriisi aiheutti selkeän piikin yhteydenotoissa. Puolet päivystyskeskukseen vuoden aikana tulleista yhteydenotoista koski Afganistania.

– Konsulipalveluiden kysyntä maailmalla on selkeästi kasvanut viime vuoden aikana. Rekisteröityjä tapauksia oli neljännesmiljoona. Tämä siitä huolimatta, että ihmiset matkustavat vähemmän kuin normaalisti. Pandemiaan liittyvät rajoitukset sekä erilaiset kriisit ovat kasvattaneet ulkoministeriön ja Suomen ulkomaanedustustojen tarjoamien konsulipalveluiden ja erityisesti neuvonnan kysyntää, konsuliyksikön päällikkö Outi Saarikoski kertoo.

Vuonna 2021 ulkoministeriön konsuliasioiden yksikkö oli mukana 550:n ulkomailla tapahtuneen kuolemantapauksen hoidossa. Rikoksen uhriksi joutuneita oli 75, sairaustapauksen vuoksi avustusta tarvinneita 309 sekä pidätettyjä ja vangittuja 175. Määrät ovat hiukan nousseet vuodesta 2020.

Vuoden 2021 aikana lähes 78 000 matkailijaa teki ulkoministeriölle matkustusilmoituksen 199 maahaan Matkustusilmoitus.fi-palvelun kautta. Eniten ilmoituksia tehtiin Espanjaan, Kreikkaan, Ranskaan ja Turkkiin. Ilmoitusten määrä on laskenut, mikä johtuu matkustamisen vähenemisestä, mutta matkustusilmoitusten tehneiden osuus matkailijoista on suhteellisesti kasvanut.

– Maailmalla sattuu ja tapahtuu, eikä kaikkea voi ennakoida. Suosittelemme aina matkustusilmoituksen tekemistä, sillä sen avulla ulkoministeriö voi kriisitilanteessa ottaa yhteyttä matkailijoihin. Myöskään matkavakuutuksen tarpeellisuutta ei voi ylikorostaa. Sairaalareissu voi tulla todella kalliiksi. Pienikin äkillinen sairaustapaus voi maksaa maasta riippuen tuhansia euroja ja vakavammissa tapauksissa sekään enää riitä, Saarikoski sanoo.