Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Viron suosituimpien poikien nimien listaa on hallinnut yksi nimi jo vuosikymmeniä

Vuoden 2021 suosituin pojan nimi Virossa oli Robin. Sama nimi on ollut virolaisvanhempien poikien nimien suosikki jo vuosikymmeniä. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Robin-nimi saapui Viroon 1980-luvulla ja virolaismuusikko Robin Juhkental on yksi ensimmäisistä nimeä kantavista miehistä.

Robin Juhkental kertoo, että hänen äitinsä oli nähnyt Robin-nimen jossakin elokuvassa ja se oli jäänyt hänen mieleensä.

– Tiesin, että olin syntynyt noin 9 kuukautta sen jälkeen, kun Emmanuel-elokuva oli esitetty Suomen televisiossa ja nähty samalla Pohjois-Virossa. Pelästyin, että onko minulla noin kevytmielinen ja mauton nimeämistarina. Sen takia katsoin elokuvan ja erityisesti sen lopputekstit, mutta siellä ei ollut näyttelijää nimeltä Robin. Se oli helpotus, Robin Juhkental kertoo.

Vielä 1980-luvulla Robin-nimi oli niin harvinainen, että se annettiin Virossa poikalapselle kerran tai kahdesti vuodessa. 1990-luvulla nimen suosio kasvoi ja jatkuu edelleen.

Robin-nimellä on nimitutkijan mukaan monia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä suositun.

– Se on lyhyt ja selkeä nimi sekä kansainvälinen. Se on myös sukupuolineutraali nimi eli se voidaan antaa molempien sukupuolien edustajille. Virossa se on kuitenkin pääasiassa miehen nimi, toisin kuin Yhdysvalloissa, jossa se on pääasiassa naisen nimi, Tallinnan yliopiston humanistisen instituutin lehtori ja nimitutkija Annika Hussari selittää menestystä.

Hussarin mukaan miesten nimet ovat pysyvämpiä ja nimien määrä on pienempi. Valitessaan nimeä tytölle vanhemmat ovat puolestaan kokeilunhaluisempia.

– Tällä hetkellä ei ole nähtävissä nimeä, joka voisi suosiossa ohittaa Robin-nimen, Hussari toteaa.

Virossa asuu tällä hetkellä 1 839 Robin-nimistä henkilöä, joista kuusi on naisia. Vanhin nimen haltija on hieman yli 70-vuotias, mutta Viron väestörekisterin mukaan kyseessä on maahanmuuttaja. Robin on kaikkein suosituin etunimi Viljandissa.