Virossa käynnistyi jo ennen Ukrainan sotaa vilkas keskustelu siitä, minkä takia maan kaapeliverkossa oli katsottavissa laaja valikoima Kremlin hallinnassa olevia venäläisiä televisiokanavia, jotka pääasiassa suolsivat Eurooppaa ja Natoa soimaavia uutisia, kun samaan aikaan luotettavampaa uutisointia tarjoavan Ylen TV1-kanavan katselusta piti maksaa erikseen.
Tämä siitä huolimatta, että arvioiden mukaan Virossa on vielä noin 100 000 ihmistä, jotka ymmärtävät suomea.
Asian nosti esiin virolainen toimittaja ja viestintäkonsultti Raul Rebane, joka ihmetteli Vikerraadiossa. miksi pääsy suomalaisiin tv-kanaviin oli tehty virolaisille niin vaikeaksi. Hänen mukaansa tämä virolainen infostrategia tähtää siihen, että Venäjän on mahdollisimman lähellä ja Suomi mahdollisimman kaukana. Tämä taas johtaa hänen mukaansa siihen, että Viro menettää suomalaisia ystäviä, matkailijoita ja kontakteja.
Myös Suomen Viron-Instituutin johtaja Hannele Valkeeniemi kannusti Viron yleisradion haastattelussa maita kanavavaihtoon.
– Minusta olisi hienoa, jos molemmissa maissa tehtäisiin strateginen päätös kanavavaihdosta eli kanava kanavaa vastaan. Yle TV1 näkyisi Virossa ja ETV olisi saatavilla Suomen kaapeliverkossa.
Pitkällisten ja tekijänoikeuskysymysten haasteelliseksi tekemien neuvottelujen jälkeen Elisa Eesti palautti maaliskuun alussa Virossa Yle TV1:n kaapeliverkkoon, maksuttomien peruskanavien joukkoon.
Prosessia nopeutti helmikuun lopussa syttynyt Ukrainan sota. Sen myötä Virossa käynnistyi myös Kuluttajansuoja- ja teknisen valvontaviranomaisen (TTJA) käynnistämä menettely, jonka tavoitteena oli estää Kremlin hallitsemien televisiokanavien näkyvyys Virossa. Prosessi johti lopulta neljän venäläisen ja yhden valkovenäläisen tv-kanavan näkyvyyden estämiseen Virossa. Estetyt kanavat ovat RTR Planeta, NTV Mir, Belarus 24, Rossia 24 ja TV Center International.
Myös Viron tärkeimmät televiestintäyhtiöt Elisa ja Telia irtisanoivat nopeasti sopimuksensa Kremlin hallitsemien televisiokanavien paikallisen franchising-yrityksen kanssa.
– Olen erittäin iloinen siitä, että voimme tarjota asiakkaillemme Yle TV1:n osana peruspakettia. Ylen tarjonta on laaja ja runsas, ja antaa siten hyvän mahdollisuuden seurata Suomen ajankohtaisia aiheita ja tutustua pohjoisen naapurin kulttuuriin, Elisa Eestin toimitusjohtaja Andrus Hiiepuu totesi lehdistötiedotteessa.
Parhaillaan käydään neuvotteluja siitä, että Viron ETV puolestaan saataisi Suomessa Elisan peruspakettiin. Tämä palvelisi Suomessa asuvia kymmeniätuhansia virolaisia.
Sen sijaan Yle TV2-kanava, jonka sisällöstä suurimman osan muodostavat urheilulähetykset ja sellaiset ohjelmat, joiden välitys maarajoitusten vuoksi ei ole Virossa mahdollista, säilyy edelleen Virossa tilattavana kanavana, jossa maarajoitusten alaiset ohjelmat eivät näy.
Vielä neuvostoaikana Suomen televisio oli virolaisten ikkuna länteen ja vapauteen, mutta Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen sen merkitys väheni. Suomalaiset televisiokanavat ovatkin saaneet kaapeliverkossa tehdä tilaa venäläiskanaville, joille on Virossa toki kysyntää venäjänkielisen vähemmistön takia. Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti uudestaan virolaisten kiinnostuksen kohteeksi Suomessa käytävän poliittisen keskustelun ja Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden.