Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Tutkimus: Suurin osa virolaisista kannattaa Ukrainan sotapakolaisten vastaanottamista

Tutkimusyhtiö Kantar Emorin maaliskuun puolivälissä tekemä tutkimus osoittaa, että virolaiset kannattavat vahvasti sekä Ukrainan hallituksen taloudellista tukemista että ukrainalaisten sotapakolaisten vastanottamista Viroon.

Virolaisista 82 prosenttia kannattaa sotapakolaisten vastaanottamista Ukrainasta ja vain 14 prosenttia vastustaa sitä. Syntyperältään virolaisten keskuudessa jopa 93 prosenttia kannattaa pakolaisten vastanottamista. Muiden kansalaisuuksien keskuudessa tuki maahanpääsylle on alhaisempi ja sitä kannattaa 60 prosenttia vastaajista.

Syntyperäisistä virolaisista myös 72 prosenttia tukee taloudellisen avun ja aseiden muodossa annettavaa tukea Ukrainan hallitukselle. Muut kansallisuudet tukevat tällaista apua Virossa paljon vähemmän: 34 prosenttia tukee taloudellista apua ja 29 prosenttia aseellista apua.

Kantar Emorin tutkimusasiantuntija Anna Karolinin mukaan tutkimustulokset heijastavat virolaisten vahvaa solidaarisuutta ukrainalaisia kohtaan.

– Kuten antelias lahjoituskäyttäytyminen osoittaa, virolaiset ovat valmiita ottamaan ukrainalaisia sotapakolaisia vastaa kaikkialla Virossa ja pitävät taloudellista ja aseellista tukea Ukrainan hallitukselle oikeutettuna. Tukea osoittavien määrä on sama kaikissa yhteiskuntaluokissa, vain yli 75-vuotiaiden keskuudessa tuki pakolaisten vastaanotolle on hieman muita korkeampi. Muita kansallisuuksia edustavat ihmiset reagoivat kiistanalaisemmin, vaikka yli puolet heistäkin kannattaa pakolaisten vastaanottoa, Karolin kertoo lehdistötiedotteessa.

Kantar Emorin tutkimus tehtiin 10.–16.3.2022 ja siihen osallistui 1 282 Virossa elävää 15–84-vuotiasta ihmistä.