Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

T24 | Viroon on saapunut jo yli 24 000 Ukrainan pakolaista – Vakituisen asunnon löytäminen pakolaisille aiheuttaa haasteita

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen mukaan Viroon oli sunnuntaihin mennessä saapunut 24 608 Ukrainan pakolaista.

Heistä 11 095 henkilöä on hakenut Virosta tilapäistä suojelua. Majoitus on järjestetty 6 481 henkilölle, joista 2 350 on lapsia.

Pelkästään sunnuntaina Viroon saapui 779 pakolaista. Heistä 257 oli kauttakulkumatkalaisia, jotka halusivat jatkaa matkaansa toiseen maahan.

Viron valtio on toistaiseksi onnistunut pakolaisten vastaanottamisessa ja alkumajoituksessa hyvin, mutta pysyvämmän majoituksen löytäminen pakolaisille on osoittautunut vaikeammaksi tehtäväksi.

Pysyviä asuntoja on etsitty niin yksityisiltä asuntomarkkinoilta kuin valtion ja kuntien omistamasta asuntokannasta. Ongelmana on se, että monet pakolaiset haluavat jäädä Viron suuriin kaupunkeihin, joissa on jo ennestään pulaa sekä kuntien omistamista että yksityisistä vuokra-asunnoista. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Monet ukrainalaiset ovat työskennelleet Virossa kausiluontoisesti ennen sodan alkamista, joten heillä on ollut maassa tuttuja ihmisiä, joihin olla yhteydessä paetessaan kotimaastaan. Monet virolaiset työnantajat ovatkin tukeneet ja auttaneet työntekijöitään ja heidän perheitään tarjoamalla asunnon ja työtä. Silti suurin osa pakolaisista oleskelee tällä hetkellä väliaikaisessa majoituksessa.

Viron valtio toivoo löytävänsä kumppanin, joka toimisi välittäjänä pakolaisten ja asunnontarjoajien välillä nopeuttaakseen pakolaisten siirtymistä hotelleista pysyvämpiin asuntoihin. Valtio jatkaa myös neuvotteluja laivayhtiöiden kanssa risteilyaluksen vuokraamisesta pakolaisten käyttöön.