Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Jätevesitutkimusten mukaan koronavirustasot laskevat jo Viron pienemmissä kaupungeissa – Samaan aikaan koronaviruksen levinneisyys on kolminkertaistunut tammikuusta

Viron terveysviraston viikoittaisen jätevesitutkimuksen mukaan koronavirustasot ovat jo pudonneet useimmissa Itä- ja Etelä-Viron pikkukaupungeissa.

Suurissa kaupungeissa, kuten Tallinnassa, Pärnussa, Narvassa, Kohtla-Järvellä ja Viljandissa tasot ovat kuitenkin vielä korkeat, vaikka Viron toiseksi suurimmassa kaupungissa Tartossa virusmäärät ovatkin laskeneet kohtuulliselle tasolle. Lisäksi Tallinnan itäpuolella sijaitsevassa Maardun kaupungissa ja Lääne-Virumaalla koronavirustasot ovat tutkimuksen mukaan vieläkin erittäin korkeat.

Samaan aikaan Tarton yliopiston tekemän koronaviruksen levinneisyystutkimuksen mukaan viruksen levinneisyys Viron aikuisväestön keskuudessa on kolminkertaistunut tammikuusta.

Tutkimuksessa testattiin 2 369 satunnaisotannalla otettua aikuista 9.–24. maaliskuuta. Heistä 10,5 prosenttia eli keskimäärin yksi yhdeksästä oli koronapositiivinen. Puolet testatuista oli hiljattain toipunut koronaviruksesta, eivätkä he enää aiheuttaneet tartuntariskiä muille, kun taas puolet oli edelleen tartuttavassa vaiheessa. Viruksesta toipuneiden suuri osuus osoittaa kuitenkin tutkijoiden mukaan sen, että infektioaallon huippu on tällä kertaa ohi Virossa.

Tarton yliopiston perhelääketieteen professori Ruth Kaldanin mukaan kyseessä ovat kaikkien aikojen korkeimmat tartuntaluvut esiintyvyystutkimuksen aikana. Tartunnat eivät ole kuitenkaan kuormittaneet sairaaloita samaan tapaan kuin maalis-huhtikuussa 2021.

– Tämä johtuu omikronvariantin aiheuttamasta lievemmästä tautimuodosta sekä siitä, että kaksi vuotta kestäneen pandemian jälkeen viruksen vasta-aineiden esiintyvyys yhteisössä on korkeampi ja myös väestön rokotusaste on parempi kuin aikaisemman tartunta-aallon aikana, Kaldan selitti Viron yleisradion haastattelussa.

Uusin levinneisyystutkimus osoitti myös, että lähes 90 prosentilla virolaisista aikuista on vasta-aineita koronavirusta vastaan.

Professori Ruth Kaldan kuitenkin muistuttaa, että koronaviruksen sairastaneiden immuniteetti heikkenee ajan myötä.

– Jotta immuunivaste pysyy vahvempana ja vakaampana, koronarokotteet ottaminen on välttämätöntä taudista toipumisen jälkeen.