Maaliskuun lopulla Tallinnan Vanhassakaupungissa sijaitsevassa Viron Taideteollisuus- ja muotoilumuseossa avautui uusi näyttely, joka esittelee museon ryijykokoelman aarteita. Esillä on yli 60 ryijyä kymmeneltä virolaiselta tekstiilitaiteilijalta.
– Ryijymatot ovat olennainen osa pohjoismaista identiteettiä. Näyttelyn painopiste on 1960-luvulla tehdyissä matoissa, jotka muodostavat suurimman osan museon ryijykokoelmasta, sanoo Kai Lobjakas, yksi näyttelyn kuraattoreista.
Nykyään ryijytekniikka taideilmiönä on saanut taas lisää huomiota, ja siitä on tullut suosittua kiertotalouden periaatteita noudattavien muotoilijoiden keskuudessa niin muoti- kuin sisustustuotteissa, koska tekniikka on helppo toteuttaa ja se tukee itsetekemistä ja uusiokäyttöä.
– Ryijytaide on jännittävä osa virolaisen tekstiilitaiteen kehitystä, joka nykyään on avoin erilaisille tulkinnoille. Ajattomuudessaan se on myös uudelleen löytämisen arvoinen modernin muotoilukielen kantaja virolaisessa käyttötaiteessa ja designissa, Lobjakas lisää.
Ryijymatto tuli Virossa taiteellisena ilmaisuna tunnetuksi 1930-luvulla, kun ryijytekniikka tuli tänne Suomesta, jossa nukkamaton valmistusperinne ulottuu 1300- ja 1400-luvuille. 1950-luvun jälkipuoliskolta lähtien siitä tuli yksi suosituimmista tekstiilitekniikoista. Pitkänukkaiset, rohkeat ja kirkkaanväriset ryijymatot koristivat 1960- ja 1970-luvuilla Virossa monia koteja.
– Tekniikkana ryijy tarjosi mahdollisuuden erottua sotaa välittömästi seuranneiden vuosikymmenten ankaruudesta, rajoituksista ja pakollisista tekniikoista ja tulla muotoilussa vapaammaksi, maalailevammaksi ja abstraktimmaksi. Visuaalisesti rikas perintö heijastelee 1960-luvun taidekuvan muodikkuutta ja moderniutta laajemminkin, Lobjakas sanoo.
Ryijytekniikan kantavaksi voimaksi tuli Virossa legendaarinen tekstiilitaiteilijoiden ydinryhmä, jonka muodostivat Mari Adamson, Leesi Erm, Ellen Hansen ja Mall Tomberg.
Näyttely on avoinna 29.5. 2022 asti.