Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Taidemuseo Kumu sai ensimmäisenä museona Virossa vihreän museon sertifikaatin

Viron ympäristöjohtamisyhdistys (Eesti Keskkonnajuhtimise Assotsiatsioon) on myöntänyt vihreän museon sertifikaatin ensimmäisenä Tallinnassa sijaitsevalle taidemuseo Kumulle.

Vihreä museo -sertifikaatti on ympäristöjohtamisjärjestelmä, jonka tavoitteena on auttaa museoita sekä arvioimaan että vähentämään ympäristövaikutuksiaan ja toimimaan ympäristön kannalta vastuullisemmin ja kestävämmin.

– Kumu on Viron taidemuseon suurin rakennus, joka järjestää vuosittain 15 näyttelyä, ja jossa vierailee yli 100 000 kävijää. Haluamme olla varmoja, että toimimme mahdollisimman ympäristöystävällisesti kaikessa tekemisessämme. Kumu voi myös olla mallina muille virolaisille museoille, Kumun johtaja Kadi Polli sanoo lehdistötiedotteessa.

Järjestelmä kattaa kaiken museotoiminnan, kuten museorakennuksen ja kokoelmien hallinnan, henkilöstön ja sidosryhmien osallistumisen sekä näyttelyt, tapahtumat ja museokasvatuksen. Järjestelmän voivat ottaa käyttöön kaikki museot koosta tai aihealueesta riippumatta.

Museot voivat hakea sertifikaattia tiettyjen periaatteiden ja toimintakriteerien avulla ja siten näyttää myös museokävijöille ympäristötyönsä laajuutta.

Viron taidemuseo on suuri organisaatio ja sen ympäristöjalanjälki muodostuu eri toimintojen vuorovaikutuksesta. Myönnetty vihreän museon sertifikaatti ei ole Kumulle vain tunnustus tehdystä työstä, vaan myös osoitus museon sitoutumisesta huomioimaan toimintansa ympäristövaikutukset jatkossakin.

– Olemme iloisia siitä, että Viron suurin taidemuseo on päättänyt olla ympäristöasioissa edelläkävijä ja pienentää ympäristöjalanjälkeään. Ympäristöjohtamisen pitäisi nykyään olla itsestäänselvyys jokaisessa organisaatiossa, myös kulttuurilaitoksissa, Tukholman ympäristöinstituutin Tallinnan keskuksen vanhempi asiantuntija Harri Moora kommentoi.

Vihreän museon sertifikaatin on kehittänyt Tukholman ympäristöinstituutin Tallinnan keskus yhteistyössä Kansainvälisen museoneuvoston (ICOM) Viron osaston kanssa. Järjestelmää hallinnoi ja sertifikaatit myöntää Viron ympäristöjohtamisyhdistys.