Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Venäläisen Yandex-taksipalvelun toiminta kielletään Virossa

Viron hallitus päätti viimeviikkoisessa istunnossaan viedä venäläiseltä Yandex-taksipalvelulta sen toimiluvan. Tämä tarkoittaa sitä, ettei venäläisen internet-yhtiön ja hakukoneen Yandexin kyytipalvelu voi enää toimia Virossa. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Toimintakielto astuu voimaan 11. huhtikuuta, jonka jälkeen Yandex ei voi tarjota kyytipalveluita Virossa.

Viron pääministeri Kaja Kallaksen mukaan toimenpide liittyy Viron turvallisuuteen, sillä Yandexin on jaettava keräämänsä henkilötiedot venäläisviranomaisten kanssa. Näin ollen virolaisten asiakkaiden tietoja voisi päätyä Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n ja muiden viranomaisten haltuun.

– Yandexin toiminnan kieltäminen antaa selkeän signaalin siitä, että Venäjän salaisen palvelun kanssa yhteistyötä tekevillä yrityksillä ei ole sijaa Virossa. Olemme myös ehdottaneet Euroopan unionille pakotteiden määräämistä Yandexille, Kaja Kallas totesi Twitterissä julkaisemassaan kommentissa.

Toimenpidekielto tarkoittaa sitä, etteivät yksittäiset taksinkuljettajat tai taksiyritykset voi käyttää Yandex Pro -sovellusta tilausten hankkimiseen ja tarjoamiseen. Lisäksi se pakottaa internet-palveluntarjoajien estämään pääsyn Yandex-sovelluksiin ja -sivustoille.

Myös sovelluskauppojen, kuten App Storen ja Google Playn on estettävä Yandex-sovellusten lataus ja lopetettava päivitysten tarjoaminen niihin.

Suomessa Yandex-kyytipalvelu toimii nimellä Yango.