Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Viro karkottaa venäläisiä diplomaatteja ja sulkee konsulitoimistot Narvassa ja Tartossa

Viron ulkoministeriö ilmoitti tällä viikolla karkottavansa maasta 14 Venäjän konsulihenkilöä ja sulkevansa konsulitoimistot Narvassa ja Tartossa. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Venäjän Viron suurlähettiläs Vladimir Lipaev kutsuttiin ministeriöön ja hänelle annettiin diplomaattinen nootti Venäjän Narvan pääkonsulaatin ja Tarton konsulitoimiston sulkemisesta.

Lisäksi Viro päätti karkottaa ja julistaa ”persona non grataksi” 14 suurlähetystön työntekijää, joista seitsemällä oli diplomaattinen asema.

Nootin esittäneen alisihteeri Märt Volmerin mukaan henkilöiden on poistuttava Virosta 30. huhtikuuta mennessä. Volmerin mukaan tämänhetkisten uutisten ja Venäjän joukkojen Ukrainassa tekemien julmuuksien valossa Venäjän kohdalla ei voida enää puhua tavanomaisesta toiminnasta, eikä sen toimia Ukrainassa voida hyväksyä, varsinkin kun Venäjä rikkoo vakavasti kansainvälistä oikeutta.

Myös useat muut EU-maat, kuten Ranska, Saksa, Italia, Tanska, Ruotsi ja Espanja ovat karkottaneet venäläisiä diplomaatteja sen jälkeen, kun Kiovan läheltä Butšan kaupungista löytyi siviilien joukkohauta.

Tiistaina Latvia karkotti 13 Venäjän konsulihenkilöä ja sulki kaksi konsulaattia. Liettua meni vielä pidemmälle ja käski Venäjän suurlähettilään poistua maasta, kutsui oman suurlähettiläänsä kotiin Moskovasta ja sulki konsulaatin satamakaupungissa Klaipedassa.

Myös Suomi valmistelee venäläisdiplomaattien karkotusta.