Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Tutkimus: yli puolet virolaisista kotitalouksista on lahjoittanut rahaa Ukrainaan

Tutkimusyhtiö Norstatin tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet virolaisista kotitalouksista on lahjoittanut rahaa Ukrainaan 24. helmikuuta alkaneen sodan jälkeen. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Tutkimuksen mukaan 51 prosenttia virolaisperheistä on lahjoittanut rahaa hyväntekeväisyyteen tai Ukrainan tukemiseen. Lisäksi kolmasosa kotitalouksista on auttanut ukrainalaisia pakolaisia lahjoittamalla välttämättömiä tavaroita.

Suurituloisista virolaisista eli yli 2000 euroa ansaitsevista 74 prosenttia on tehnyt lahjoituksia. Eniten lahjoituksia on tehty Etelä- ja Länsi-Virossa, jossa 58 prosenttia kotitalouksista on tehnyt lahjoituksia.

Viron venäjänkielisistä kotitalouksista lahjoituksia Ukrainalle on tehnyt 18 prosenttia ja 22 prosenttia on lahjoittanut pakolaisille välttämättömiä tarvikkeita.

Viron Norstatin johtajan Evelin Paen mukaan monet ovat osallistuneet lahjoituksiin parhaan kykynsä mukaan.

– Tutkimus osoitti, että joka toinen enintään 550 euroa kuukaudessa tienaava eli pienituloinen asuu taloudessa, jossa on katsottu mahdolliseksi antaa jonkin verran rahaa ukrainalaisten auttamiseen, Pae kertoo.

Maanantaihin 11. huhtikuuta mennessä Viroon oli saapunut yli 29 000 Ukrainan pakolaista. Heistä 19 242 on hakenut kansainvälistä suojelua. Viron kouluihin on tähän mennessä rekisteröitynyt 2 780 ukrainalaislasta.

Vertailun vuoksi Liettuaan on saapunut yli 40 000, Suomeen yli 16 000 ja Latviaan 12 300 Ukrainan pakolaista.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen mukaan suurin osa Ukrainan pakolaisista saapuu nyt Viroon itärajan kautta Venäjältä.