Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24:Viron poliisi kieltää kahdeksi viikoksi julkiset kokoontumiset vihamielisillä tunnuksilla – kiellettyjen tunnusten joukossa Venäjän lippu

Viron poliisi- ja rajavartiolaitos (PPA) kieltää 26.4.–10.5. välisenä aikana julkiset kokoontumiset, jotka voivat lietsoa vihaa sekä vihamielisten tunnusten käyttämisen provokaationa ja osana kokoontumisia.

Kiellon taustalla ovat Pronssisoturi-patsaan siirrosta vuonna 2007 seuranneiden levottomuuksien vuosipäivä 26.4. sekä Venäjän voitonpäivä, jota vietetään 9. toukokuuta.

Kielto koskee aluksi vain Tallinnaa ja Harjumaan maakuntaa, mutta tarvittaessa se voidaan laajentaa kattamaan koko Viro. Myöskään Ida-Virumaalla julkiset kokoontumiset eivät ole sallittuja. Kiellettyjä tunnuksia ovat esimerkiksi Neuvostoliiton ja Venäjän liput, puna-armeijan univormut sekä Pyhän Yrjön mustaoranssit nauhat.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen julkaiseman tiedotteen mukaan toisen maailmansodan uhrien muisteleminen ei ole kiellettyä, mutta se ei saa ilmetä väkivaltana ja vihaan lietsomisena. Ihmiset voivat edelleen viedä kukkia ja sytyttää kynttilöitä haudoille 9. toukokuuta.

– Tänä vuonna toisen maailmansodan uhrien muistotilaisuus on erilainen, kuin mitä olemme nähneet aiempina vuosina. Viron valtio on toistaiseksi suhtautunut suvaitsevaisesti 9. toukokuuta järjestettäviin tilaisuuksiin, mutta Venäjän nykyinen toiminta Ukrainassa estää Virossa julkiset kokoontumiset, joissa ilmaistaan tukea hyökkääjävaltiolle ja esitellään sodan symboleja, Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen pääjohtaja Elmar Vaher sanoi lehdistötiedotteessa.

Viron poliisi on kaduilla 9. toukokuuta tehostetuin voimina ja poistaa kielletyt tunnukset näkyvistä. Tarvittaessa vihaa lietsovat tai vaarallisesti käyttäytyvät henkilöt pidätetään.

Vihamielisten tunnusten käyttökielto ovat voimassa 10. toukokuuta saakka, mutta sitä jatketaan tarvittaessa, koska tällaisten tunnusten esittäminen julkisessa tilassa Virossa ei ole sallittua muinakaan aikoina.

– Tällä hetkellä poliisi keskustelee kiellettyjä tunnuksia käyttävien henkilöiden kanssa ja pyytää niiden poistamista. Mutta toukokuun 9. päivän lähestyessä, poliisi reagoi päättäväisemmin vihamielisten symbolien käyttöön ja käynnistää niitä käyttäviä henkilöitä kohtaan oikeusprosessin, Vaher lisää.