Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Virossa vappu on kovin erilainen kuin Suomessa

Virossa ei ole tapana kokoontua sankoin joukoin julkisille paikoille juhlimaan vappua. Työläisten juhla ei saa virolaisia lähtemään suomalaisten tapaan turuille, toreille ja puistoihin, eikä haalarikansaakaan näe kaupunkien kaduilla, kuten Suomessa.

Vapun juhlinta esimerkiksi Tallinnassa eroaa niin paljon Suomesta, että jos ei kyseisestä juhlapäivästä mitään tietäisi, ei sitä ainakaan katukuvasta huomaisi. Toisaalta katukuvassa voi yllättäen törmätä noitiin ja haltioihin, sillä moni juhlistaa vappupäivää edeltävää yötä eli volbriöötä pukeutumalla jonkin sortin fantasiaolennoksi.

Vappupäivänä missään ei näy ylioppilaslakkeja, ravintoloissa ei ole tarjolla vappubrunssia, puistoihin ei kokoonnuta piknikille, eikä kuohuviinillä kilistellä. Sen sijaan siivotaan mieluummin pihoja ja grillataan ystävien kanssa.

Virolaisista ruokakaupoista on myös turha etsiä simaa tai tippaleipiä. Munkkeja Virossakin syödään, mutta ne eivät liity mitenkään vappuun.

Suomalaiseen vappupöytään kuuluva perunasalaatti maistuu kyllä myös virolaisille, mutta etelänaapurissa perunasalaatti on hiukan tuhdimpaa kuin suomalainen. Virolaiseen perunasalaattiin laitetaan yleensä perunan lisäksi esimerkiksi porkkanaa, herneitä, keitettyä kananmunaa ja jopa lauantaimakkaraa. Tärkeä osa salaattia on hapukoorista tehty kastike.

Lue myös: Virolainen perunasalaatti sopii hyvin suomalaiseen vappupöytään – Poimi resepti tästä

Lähimmäs suomalaista vappuhulinaa pääsee Tartossa, jossa vappua juhlistetaan opiskelijoiden järjestämällä kulkueella ja puheilla Toomemäellä. Illalla sytytetään tulet ja istutaan ystäväjoukon kanssa myöhään yöhön. Tartossa opiskelijoilla on päässään myös suomalaista ylioppilaslakkia muistuttavat päähineet. Vappupäivänä on tapana veneillä Tarttoa halkovalla Emajoella.

Vappupäivä, joka tänä vuonna osuu sunnuntaille, on Virossakin virallinen juhlapyhä ja pyhäpäivä, mutta kauppojen tai ravintoloiden aukioloihin se ei kummemmin vaikuta.

Lue lisää virolaisista vappuperinteistä Visit Estonia -sivustolta.