Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Viron museot lanseeraavat oman museokortin – tulee käyttöön vuonna 2023

Viron museot suunnittelevat ottavansa käyttöön Suomessa käytössä olevan Museokortin mallin mukaan suunnitellun vuosittaisen yhteislipun. Kortin ideana on tehdä museokäynneistä entistä helpompia ja tukea koronapandemiasta toipuvaa museoalaa.

Myös virolaisella museokortilla voi tulevaisuudessa vierailla museoissa vuoden aikana rajoittamattoman määrän kertoja.

– Museokortin tarkoituksena on koota yhteen Viron museoiden näyttelyt ja tapahtumat sekä tehdä museovierailusta helpompaa ja joustavampaa. Ostamalla kortin vuodeksi, voit vierailla museoissa vaikka joka päivä, museokortin projektipäällikkö Kert Kask kertoo Viron museoyhdistyksen tiedotteessa.

Museokortti sopii Kaskin mukaan erityisen hyvin kulttuuriharrastajille, jotka haluavat vierailla museoissa usein.

– Mitä useammin vierailet museoissa, sitä halvemmaksi jokainen käynti tulee, Kask muistuttaa.

Museokortti on tarkoitettu pääasiassa kotimaan matkailijoille.

– Kortin kanssa ei tarvitse murehtia lipunostoa joka kerta kun menet museoon. Kortin avulla on myös helppoa vierailla kymmenissä museoissa eri puolilla Viroa. Nykyaikaiset museot ovat monipuolisia vierailukohteita, joista jokainen löytää itselleen helposti sopivan vaihtoehdon, Kask sanoo.

Lue myös: Viron linnamuseoilla on yhteinen museokortti

Museoiden johtajat eri puolilla Viroa pitävät uutta museokorttia hyvänä ideana. Viron merimuseon johtajan Urmas Dresenin mukaan kyseessä on tarpeellinen aloite.

– Viimeiset kaksi vuotta eivät ole olleet helppoja kenellekään, eivät edes museoille, joiden tehtävä on antaa kävijöille syy tulla museoon yhä uudestaan ja uudestaan. Toisaalta näyttelyiden ja tapahtumien on oltava houkuttelevia, mutta muodon niiden ympärillä on joustettava, Dresen sanoo ja lisää.

– Museoiden ja henkilökunnan toive on, että mahdollisimman moni osallistuu näyttelyihin. Mitä helpompaa ja joustavampaa museoissa on vierailla, sen parempi kaikille.

Viime vuonna kävijäystävällisimmän museon palkinnon saaneen Saarenmaan museon johtaja Rita Valge näkee museokortin mahdollisuuden museoille ympäri Viroa.

– Museoita on kaikkialla Virossa, ei vaan suuremmissa kaupungeissa. Viron kotimaan matkailu on kehittynyt voimakkaasti viime vuosina ja sitä kannattaa ylläpitää kansallisen kulttuurimme kehityksen varmistamiseksi. Museokortti antaa lisäsyyn tutustua museoihin eri puolilla maata, Rita Valge toteaa.

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan museokortti olisi saatavilla Virossa keväällä 2023.

– Olemme saaneet museoista erittäin hyvää palautetta. Jatkamme neuvotteluja ja teknisiä valmisteluja tämän vuoden aikana ja nykyisen aikataulun mukaan kortti olisi saatavilla noin vuoden kuluttua, Kert Kask sanoo.

Viron museokortti on Viron museoyhdistyksen hanke ja sen esimerkkinä on Suomessa vuonna 2015 lanseerattu Museokortti, jolla on tällä hetkellä yli 200 000 aktiivista käyttäjään.