T24: Kadriorgin taidemuseon uusi näyttely Tallinnassa esittelee taideperintöä, joka yleensä jää museoissa taka-alalle

Tallinnassa sijaitsevassa Kadriorgin taidemuseossa on avautunut uusi Tyylikkäitä esineitä - huonekaluja ja käyttötaidetta virolaisista kokoelmista -näyttely. Sen pääosassa on taideperintö, joka yleensä jää taidemuseossa taka-alalle tai jota näkee vain näyttelyiden taustana eli huonekalut, astiat ja tekstiilit.

Nyt näyttelysaleihin on lavastettu interiöörejä, joissa kävijä voi tutustua kunkin tyylin elementteihin, ominaisuuksiin ja luonteeseen. Mukana on sekä esineitä taidetyylin syntyajoilta että myöhemmistä kertaustyyleistä.

Esimerkiksi 1600-luvun barokin rinnalla on 1800-luvun uusbarokkia edustavaa käyttötaidetta ja 1700-luvun rokokooesineiden rinnalla on seuraavan vuosisadan lopulla muotiin tullutta uusrokokoota edustavia näyttäviä esineitä.

Näyttelyn kuraattori Kerttu Männiste iloitsee siitä, että uusi näyttely tuo esille kolmiulotteisia esineitä ja käyttötaidetta – alueita, jotka tahtovat kuvakeskeisessä näyttelyssä jäädä taka-alalle.

Sillä juuri arkiset esineet ovat niitä, joiden muoto, väri ja olemus ympäröivät ihmisiä päivittäin ja jotka käyttöarvonsa lisäksi välittävät aikakauden tunnelmaa ja esteettisiä ihanteita.

– Tämä näyttely ei tarjoa perusteellista huonekaluhistoriaa, vaan aikansa esineille tyypillisen muodon ja yksityiskohtien kautta tyylisuuntien esitteen, jonka avulla pääsee lähemmin ja syvemmin tutustumaan barokkiin, rokokoohon ja empiretyyliin. Toivottavasti tämä innostaa katsojaa huomaamaan ja tutkimaan esineitä ja ympäristöjä uteliaasti myös näyttelysalin ulkopuolella, Kerttu Männiste toteaa.

Näyttely on avoinna Kadriorgin taidemuseossa 4.9.2022 saakka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut