T24: Taideyhteistyötä yli Suomenlahden – Suomenlinnassa ja Malmitalolla avautuu Helsingin Taiteilijaseuran ja Viron Taidemaalariliiton yhteisnäyttely

Suomenlinnan HAA Galleriassa ja Malmitalon galleriassa avautuu lauantaina 4. kesäkuuta Helsingin Taiteilijaseuran ja Viron Taidemaalariliiton iso yhteinen Meri-näyttely.

Nähtävillä on runsas kattaus kuvataidetta kummastakin maasta: maalauksia, valokuvia, grafiikkaa, videotaidetta, veistoksia ja installaatioita. HAA Galleriassa teoksia on esillä 36 ja Malmitalon galleriassa 14 taiteilijalta.

Meri-näyttelyn kuraattorit Satu Kalliokuusi ja Mika Vesalahti valitsivat virolaiset taiteilijat ja vastaavasti virolaiset kuraattorit Tiiu Rebane ja Jaan Elken valitsivat suomalaiset taiteilijat. Tämä valintaprosessi mahdollisti uuden näkökulman maiden teosvalintaan, sillä jokaisella maalla on kuitenkin omat erityispiirteensä, jotka nousevat esiin visuaalisessa taiteessa.

– Aloittaessamme taideyhteistyön naapurimaittemme välillä, olemme pitkän ja jännittävän matkan alussa. Ensimmäisen yhteisnäyttelyn teosten valinnassa tartuin suomalaisen taiteen erityispiirteisiin, jotka erottuivat selvästi verrattuna virolaiseen maalaustaiteeseen. Huomasin suomalaisen taiteen kokonaisuudessa vahvan sisällön; Ikään kuin teoksista nousisi ennakolta tietämisen muotoja ja ihmisen ja luonnon ilmiömäistä yhteyttä, kertoo Viron Taidemaalariliiton hallituksen puheenjohtaja ja kuraattori Tiiu Rebane.

Helsingin Taiteilijaseura ja Viron Taidemaalariliitto ovat parhaillaan luomassa uusia taiteen yhteistyömuotoja maiden välille. Vuonna 2022 on otettu isot askeleet niin näyttelyvaihdossa, tapahtumien suunnittelussa kuin tietotaidon välittämisessäkin.

– Vaikka meri annettuna teemana vaikuttikin hieman kliseiseltä, löytyi tarjotuista teoksista moniulotteisia lähestymiskulmia aiheeseen. Virolaisten hakemuksissa korostui rento ironia ja käsitteellinen huumori. Virolaisessa kuvataiteessa kertovuus ja tarinallisuus on ollut oleellista, siinä missä suomalainen taide on pyrkinyt abstraktimpaan kuvallisuuteen. Nyt nämä tuntuivat iloisesti sekoittuvan meren molemmin puolin, kuraattori Mika Vesalahti toteaa.

Meri-näyttely on avoinna Suomenlinnan HAA Galleriassa ja Malmitalon galleriassa 30.7.2022 saakka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut