T24: Viron pääministeri erotti keskustapuolueen ja sen seitsemän ministeriä hallituksesta – tänään odotetaan päätöstä uusista hallitusneuvotteluista

Viron pääministeri Kaja Kallas erotti perjantaina keskustapuolueen ja sen seitsemän ministeriä hallituksesta viikkoja kestäneen poliittisen umpikujan jälkeen ja ilmoitti aloittavansa neuvottelut hallitusyhteistyöstä Isanmaa-puolueen ja sosiaalidemokraattien kanssa. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

– Viro tarvitsee nyt enemmän kuin koskaan ennen toimivaa hallitusta, joka perustuu yhteisiin arvoihin. Euroopan turvallisuustilanne ei anna minulle mahdollisuutta jatkaa yhteistyötä keskustapuolueen kanssa, joka ei pysty nostamaan Viron etuja puolueen etujen edelle, Kaja Kallas sanoi lausunnossaan perjantaina.

Tänään Virossa odotetaan tietoa siitä, aloittavatko Kallaksen Reformipuolue, Isanmaa-puolue ja sosiaalidemokraatit neuvottelut uudesta hallituksesta.

Sosiaalidemokraatit hyväksyin kutsun hallitusneuvotteluihin jo lauantaina edellyttäen myös Isanmaa-puolueen mukaan lähtöä.

Hallituskriisin taustalla on kahden hallituspuolueen eli reformin ja keskustapuolueen riitely ja toistensa tekemien lakiehdotusten torppaaminen.

Ensin keskustapuolue teki yhdessä opposition kanssa lapsilisiä korottavan lakiehdotuksen, joka olisi tuonut valtiolle 300 miljoonan euron vuotuiset menot. Reformi vastusti esitystä jyrkästi. Keskustapuolue puolestaan vastusti reformin tekemää varhaiskasvatuksen lakiesitystä, joka olisi muuttanut Virossa varhaiskasvatuksen vähintään 50 prosenttisesti vironkieliseksi vuoteen 2027 mennessä. Valtaosa Viron venäjänkielisistä kannattaa keskustapuoluetta.

Viron presidentin kanslia ilmoitti perjantaina iltapäivällä presidentti Alar Karisin vapauttanen keskustaministerit tehtävistään pääministerin esityksestä. Virastaan vapautettiin ympäristöministeri Erki Savisaar, kulttuuriministeri Tiit Terik, elinkeino- ja infrastruktuuriministeri Taavi Aas, hallintoministeri Jaak Aab, sisäministeri Kristian Jaani, terveys- ja työministeri Tanel Kiik ja ulkoministeri Eva-Maria Liimets.

Jos pääministeri Kaja Kallas epäonnistuu uuden hallituksen muodostamisessa, saa keskustapuolueen puheenjohtaja Jüri Ratas mahdollisuuden muodostaa hallitus. Reformipuolue ja keskusta ovat olleet samassa koalitiossa tammikuusta 2021 lähtien.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut