T24: Virossa alkavat uudet hallitusneuvottelut – mukana kolme puoluetta

Uudet hallitusneuvottelut nytkähtivät Virossa viikonloppuna eteenpäin, kun Isänmaa-puolue ilmoitti lauantaina puoluehallituksen kokouksen jälkeen olevansa valmis neuvotteluihin reformipuolueen ja sosiaalidemokraattien kanssa. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Päätös lopetti monta päivää kestäneet spekulaatiot siitä, tarttuuko Isänmaa-puolue reformipuolueen tarjoukseen hallitusyhteistyöstä, joka tehtiin lähes heti kun pääministeri Kaja Kallas oli erottanut keskustapuolueen seitsemän ministeri hallituksesta. Isänmaa-puolueen toinen vaihtoehto olisi ollut muodostaa koalitio yhdessä keskustapuolueen ja Viron konservatiivisen kansanpuolueen (EKRE) kanssa.

Lue myös: Pääministeri erotti keskustapuolueen ja sen seitsemän ministeriä hallituksesta

Viron pääministeri Kaja Kallas kehui heti lauantaina Isänmaa-puolueen päätöstä lähteä neuvotteluihin reformipuolueen ja sosiaalidemokraattien kanssa. Pääministeri myös ilmoitti, että reformipuolue haluaa laatia aikataulun hallitusneuvotteluille mahdollisimman pian.

– Näillä kolmella puolueella on vahva yhteinen perusta sellaisen hallituksen luomisessa, joka vie Viron kriisien läpi, vahvistaa turvallisuuttamme ja luo ihmisille taloudellisen turvallisuuden tunnetta, Kallas kirjoitti lauantaina Facebook-tilillään.

Isänmaa-puolueen johtaja Helir-Valdor Seeder totesi, että seuraaviin vaaleihin on enää alle yhdeksän kuukautta ja moni tärkeä asia vaatii ratkaisua.

– Hallitusneuvottelujen aikana on päästävä sopimukseen vironkielisestä koulutuksesta, lapsi- ja perhe-etuuksista, korkean inflaation aiheuttamista ongelmista sekä turvallisuus- ja energia-aiheisiin liittyvistä kysymyksistä. Isamaa tulee olemaan vaativa näissä asioissa, mutta olen optimistinen, että voimme löytää tarvittavan yhteisen sävelen.

Hallitusneuvottelujen tarkempaa aikataulua ei ole vielä julkistettu. Seuraavat vaalit ovat Virossa 5.3.2023.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut