Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

T24: Ulkomaalaiset turistit matkustavat Viroon Ukrainan sodasta huolimatta – myös maassa yöpyvien matkailijoiden määrä on kasvussa

Ulkomalaiset turistit ovat kuluneen kevään aikana vihdoin palanneet Viroon, mikä on kasvattanut myös maan majoitusliikkeissä yöpyneiden matkailijoiden määrää.

Huhtikuussa Viron majoitusliikkeissä yöpyi 236 000 matkailijaa, mikä on 300 prosenttia enemmän kuin huhtikuussa 2021. Hurja kasvuprosentti johtuu tietenkin keväällä 2021 voimassa olleista koronarajoituksista, jotka rajoittivat matkailijoiden määrää Virossa merkittävästi.

Virossa yöpyi huhtikuussa yli 105 000 ulkomaista turistia ja yli 130 000 kotimaan matkailijaa. Sekä kotimaisten matkailijoiden että ulkomaisten turistien määrä kasvoi.

– Ulkomaisten turistien määrä lähestyi jo pandemiaa edeltävää tasoa ja oli vain kolmanneksen sitä pienempi. Kotimaan matkailijoiden määrässä tehtiin uusi ennätys. Se oli jo 23 prosenttia suurempi kuin ennen koronakriisi, Viron tilastokeskuksen analyytikko Helga Laurmaa kertoo tiedotteessa.

Kotimaan matkailijoista 72 prosenttia oli lomamatkalla ja 22 prosenttia työmatkalla. Valtaosa heistä (32 %) yöpyi Harjumaan maakunnan alueella, missä Tallinnakin sijaitsee.

Huhtikuuhun 2021 verrattuna sekä Euroopan maista että Euroopan ulkopuolelta saapuvien ulkomaisten turistien määrä kasvoi Virossa. Eniten turisteja saapui edelleen Suomesta (lähes 46 000) ja Latviasta (yli 17 000). Liettuasta ja Saksasta saapui 4 000 turistia. Myös ulkomaisista turisteista valtaosa eli 75 prosenttia yöpyi Harjumaan maakunnan alueella.

Myös käynnissä oleva kesäsesonki vaikuttaa Viron matkailun näkökulmasta hyvältä, vaikka Ukrainan sodan pelko onkin saanut monet amerikkalaiset ja aasialaiset matkailijat luopumaan matkasta Viroon. Eurooppalaisista turisteista ei taas näytä olevan pulaa.

Viron matkailuviraston johtaja Liina Maria Lepik kuvaili kävijälukuja Viron yleisradion haastattelussa tyydyttäviksi.

– Emme todellakaan voi valittaa nykyisessä tilanteessa, kun turistit ovat löytäneet Viron uudelleen. Olemme erityisen iloisia nähdessämme suomalaisten paluun, Liina Maria Lepik sanoo.

Ukrainassa käytävä sota on vaikuttanut saksalaisiin matkailijoihin. jotka ovat tulleet varovaisemmiksi matkailun suhteen. Lepik kertoo, että Viron matkailuvirasto on ollut kiireinen selittäessään, että Viro on edelleen turvallinen matkakohde.

– Viro ei ole sodassa, lisäksi Viro on Naton jäsen ja kuuluu EU:hun. Meidän on pitänyt tehdä paljon tämän suuntaista viestintää matkailijoiden pelkojen lievittämiseksi.