Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

T24: Tallinna saa uuden superterminaalin, kun Rail Baltica -asema avautuu 2026 – Sen kautta kulkevat junat, bussit ja raitiovaunut

Tämänhetkisten tietojen mukaan vuoteen 2030 mennessä Viroon rakennetaan Rail Baltica -hankkeen puitteissa lähes 213 kilometriä pitkä huippunopea rautatie, jota pitkin suurnopeusjunat kulkevat jopa 240 kilometriä tunnissa.

Mittavan projektin rakennustyöt ovat jo käynnissä ja Tallinnan Ülemisteen tulevan uuden terminaalin pitäisi valmistua jo vuoteen 2026 mennessä. Tallinnan lisäksi toinen Rail Baltica -terminaali tulee Pärnuun. Asiasta kertoi Geenius-verkkolehti.

Huippunopea ratayhteys mahdollistaa tulevaisuudessa nopean matkustamisen Tallinnasta Puolan Varsovaan, josta on jatkoyhteyksiä muualle Eurooppaan. Matka-aika Varsovan tulee oleman seitsemän tuntia, Latvian Riikaan noin puolitoista tuntia ja Pärnuun suurnopeusjunat kulkevat 40 minuutissa.

Viron, Latvian ja Liettuan läpi kulkevan 900 kilometrin mittaisen ratahankkeen hinnaksi on arvioitu noin kuusi miljardia euroa, josta EU rahoittaa 85 prosenttia. Nykyiseen Viron valtion budjettiin on varattu 1,2 miljardia euroa investoitavaksi ratahankkeeseen vuoteen 2025 mennessä.

Ülemisten ja Pärnun uusien matkustajaterminaalien lisäksi Rail Baltica -hankkeen tiimoilta rakennetaan Tallinna Muugaan ja Pärnuun omat juna-asemat rahdille. Kaiken pitäisi olla valmista vuoteen 2030 mennessä.

Noin 90 miljoonaa euroa maksava ja arkkitehtonisesti erikoinen Ülemisten uusi terminaalirakennus on tarkoitus avata matkustajille heti sen valmistuttua, sillä myös nykyiset Elronin junat pysähtyvät siinä. Rail Baltica -junat alkavat käyttää sitä vuonna 2030.

Uudesta asemarakennuksesta tulee Tallinnaan varsinainen superterminaali, jonka kautta kulkevat tulevaisuudessa myös bussit ja raitiovaunut.