T24: Tuore väestölaskenta kertoo - sekä Viron väkiluku että virolaisten määrä ovat kasvaneet

Tuoreen, vuonna 2021 Virossa tehdyn väestölaskennan mukaan Viron väkiluku on kymmenessä vuodessa kasvanut ja ihmiset elävät pidempään, mutta työikäisten ihmisten määrä on vähentynyt. Lisäksi viimeisen vuosikymmenen aikana Virossa sekä etnisten kansallisuuksien määrä että virolaisten määrä on lisääntynyt.

Virossa asui väestölaskennan tekohetkellä eli 31.12.2021 vakinaisesti 1 331 824 ihmistä, mikä on 2,9 prosenttia enemmän kuin kymmenen vuotta sitten, kun väestölaskenta tehtiin edellisen kerran. Väestöstä 47,6 prosenttia on miehiä ja 52,4 prosenttia naisia. Miesten osuus on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana 1,2 prosenttiyksikköä.

Keskivertovirolainen on iältään 42,2-vuotias eli 1,4 vuotta vanhempi kuin vuonna 2011. Keskivertosuomalainen on puolestaan Tilastokeskuksen mukaan 43,3-vuotias.

Viron väestölaskennasta vastaavan Viron tilastokeskuksen johtavan analyytikon Terje Trasbergin mukaan ongelmana ei ole ikääntyvä väestö vaan hedelmällisessä iässä olevien naisten väheneminen.

– Ikääntyvän väestön positiivinen puoli on se, että yli 80-vuotiaiden määrä on kasvanut, eli ihmiset elävät pidempään. Tämä näkyy erityisesti miesten kohdalla. Edellisen väestönlaskennan aikaan verrattuna miehet elävät keskimäärin 3 vuotta ja naiset 1,7 vuotta pidempään. Hedelmällisessä iässä olevien naisten määrän laskua on jossain määrin lieventänyt syntyneiden lasten määrän kasvu naista kohden ja lasten määrän lisääntyminen, Trasberg sanoo.

Viimeisen 10 vuoden aikana Virossa on lisääntynyt sekä lasten että ikääntyneiden määrä, kun taas työikäisten määrä on laskenut. Lapsia on nyt 9 prosenttia ja ikääntyneitä 18,6 prosenttia enemmän kuin edellisen väestönlaskennan aikaan. Työikäisten määrä puolestaan on samassa ajassa vähentynyt 2,7 prosenttia.

Vuoteen 2011 verrattuna Viron väestö on paljon monimuotoisempaa ja etnisten kansallisuuksien määrä maassa on kasvanut.

– Samaan aikaan virolaisten määrä on pysynyt lähes ennallaan. Myös viroa äidinkielenään puhuvien määrä on pysynyt vakaana. Viron kansalaisten määrä on kasvanut samalla, kun Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisten määrä on vähentynyt, Trasberg kertoo.

Viron väestö

Virossa asuu vakinaisesti 1 331 824 ihmistä.

Väestöstä 47,6 prosenttia on miehiä ja 52,4 prosenttia naisia.

Virossa asuu 211 eri etnistä kansallisuutta edustavia ihmisiä.

Virossa asuvista ihmisistä 69,4 prosentilla on Viron kansalaisuus.

Kymmenessä vuodessa virolaisten määrä on kasvanut lähes kaksi prosenttia. Samaan aikaan venäläisten määrä on vähentynyt 3,4 ja valkovenäläisten 7,7 prosenttia.

Samaan aikaan ukrainalaisten määrä on kasvanut 23 prosenttia (tilasto ei sisällä Viroon väestönlaskennan jälkeen saapuneita pakolaisia) ja latvialaisten määrä 117 prosenttia.

Virossa puhutaan äidinkielenä 243 eri kieltä, mikä on 86 kieltä enemmän kuin vuonna 2011.

Viron kielen osuus äidinkielenä puhuttavista kielistä on pysynyt lähes ennallaan 20 vuoden ajan. Viroa äidinkielenään puhuu noin 68 prosenttia väestöstä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut