T24: Vanha kalatehdas kätkee sisäänsä Viron ainoan yksityisen taidemuseon – Sen perusti ABBA:lla rikastunut Jaan Manitski

Viron pohjoisosassa, Suomenlahden rannalla sijaitsee viihtyisä vanha kalastajakylä Viinistu. Tallinnasta ajomatkaa kylään kertyy tunnin verran.

Tämä pieni, nykyään 120 asukkaan kylä on tullut tunnetuksi Viron ainoasta yksityisestä taidemuseosta. Se perusti 2000-luvun alussa virolainen Jaan Manitski, joka osti kotikylässään Viinistussa sijainneen Kirovin kalastuskolhoosin tuotantolaitoksen tilat ja avasi sinne taidemuseon.

Museossa on esillä vaihtuva näyttely Manitskin omasta virolaisen taiteen kokoelmasta, joka käsittää yli 1 000 taideteosta 1800-luvulta nykypäivään saakka. Manitskin kokoelma on yksi Viron suurimmista yksityisistä taidekokoelmista.

Nykyään taidemuseon viereen on kohonnut myös tynnyrigalleria eli kaksi uudelleen rakennettua vesisäiliötä, joissa on esillä vierasnäyttelyitä. Lisäksi Viinistun kylässä on viihtyisä rantaravintola, joka tarjoilee monenlaisia kalaruokia.

Kylässä voi majoittua Viinistun taidehotellissa, joka sijaitsee aivan meren rannalla, kalastuskolhoosin vanhoissa tuotantotiloissa. Hotellin tiloissa on esillä 600 taideteosta Manitskin kokoelmista.

Perheensä kanssa lapsena sotaa Virosta Suomeen vuonna 1943 paennut Manitski teki omaisuutensa Ruotsissa, jonne perhe päätyi vuonna 1945. Siellä Manitski opiskeli ja työskenteli myöhemmin muun muassa IBM:n ja Swedbankin palveluksessa. Hän myös perusti useita yrityksiä, kuten Polar Music -levy-yhtiön, joka julkaisi ABBA:n levyjä.

Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen vuonna 1991 vaurastunut Manitski palasi kotimaahansa ja toimi muun muassa Viron ulkoministerinä sekä liikemiehenä edistäen Viron yrityselämän yksityistämistä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut