Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Virolaiset viinit tutuksi – Viron viinitie on mainio tapa tutustua naapurimaan viinikulttuuriin

Viro ja viini ei ole ihan ensimmäinen ajatus, joka monelle tulee mieleen. Suomenlahden toisella puolella elää kuitenkin nykyään vilkas viinikulttuuri ja viinejä valmistetaan sekä perinteiseen tapaan paikallisista viinirypäleistä että monista marjoista ja hedelmistä, kuten raparperista, pihlajamarjoista ja mustaherukoista. Myös erikoisempia viinejä, kuten voikukkaviiniä, aroniaviiniä ja koivunmahlasecoa on tarjolla.

Hedelmä- ja marjaviinejä on Virossa valmistettu jo keskiajalla. Kotiviinien valmistus jatkui läpi vuosisatojen, mutta vasta vuonna 2014 rekisteröitiin uudelleenitsenäistyneen Viron ensimmäiset käsityöviinien valmistajat. Suosituimpia tuotteita ovat tänä päivänä raparperista valmistetut kuohuviinit, joita on tarjolla yli 10 eri valmistajalta.

Viinitilojakin löytyy nykyään ympäri maata ja helppo tapa kiertää niitä on kulkea pitkin Viron viinitietä. Se on 19 pientuottajan perustama viinitilaverkosto. Matkailija voi vierailla tiloilla, osallistua tastingeihin ja tehdä myös viiniostoksia.

Jokaisella viinitilalla on omat erikoisuutensa, joka on valmistettu paikallisista raaka-aineista. Niitä pääsee tiloilla maistamaan. Monet viinitilat tekevät tiivistä yhteistyötä paikallisten ruokayritysten ja ravintoloiden kanssa, joten myös purtavaa järjestyy viinin oheen. Vierailut ja tastingit kannattaa sopia etukäteen viinitilojen kanssa.

Tallinnan lähimmät viinitilat sijaitsevat Harjumaan maakunnan alueella vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Valgejõella ja Habajassa. Viinitie-verkostossa on mukana myös muutama siideritila, sekä Jaanihanson siideritehdas että Torin siideritila sijaitsevat Pärnun lähellä.

Vuonna 2021 Viron viinitie palkittiin Virossa vuoden matkailutekona.