T24: Tallinnan kaduilla kulkee yöaikaan erikoinen kuljetus – koko Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen hylky kuljetetaan palasina museoon konservoitavaksi

Tällä viikolla Tallinnan kaduilla voi yöaikaan nähdä erikoisen kuljetuksen, kun keskiaikaisen, rakennustyömaalta löytyneen laivanhylyn palasia kuljetetaan konservoitavaksi Viron merimuseon tiloihin Lentosatamaan.

Kyseessä on koko Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen laivanhylky, 1300-luvulta peräisin oleva Koggi, joka löytyi Lootsi-kadun rakennustyömaalta kuluvan vuoden maaliskuussa. Noin puolentoista metrin syvyydessä ollut hylky on 24,5 metriä pitkä, 9 metriä leveä ja 4 metriä korkea.

Viron merimuseon johtajan Urmas Dresenin mukaan hylyn siirto on vain alku, sillä se ja kaikki siihen liittyvät esineet tutkitaan tarkasti ja säilytetään. Alus tuodaan aikanaan yleisön nähtäville.

– Teemme parhaamme, jotta tulevaisuudessa Koggi ja kaikki siihen liittyvät löydöt ovat nähtävissä kaikessa loistossaan, Dresen sanoo museon tiedotteessa.

Lue myös: Suomalaiskaksikko auttoi konservoimaan Viron merimuseon uuden näyttelyn 700 vuotta vanhan tähtiesineen

Matka rakennustyömaalta museolle on vain muutamia kilometrejä, mutta hylyn kappaleiden ison koon ja painon takia ne kuljetetaan yöaikaan. Näin se häiritsee mahdollisimman vähän muuta liikennettä.

Yksi hylyn osa siirrettiin jo tänään ja kaksi muuta osaa siirretään myöhemmin tällä viikolla. Ensimmäisen osan kuljetus lastaamisineen ja purkamisineen kesti yli kuusi tuntia.

Koggit eli toiselta nimeltään hansalaivat olivat keskiajalla käytössä olleita purjealuksia, jotka oli suunniteltu nimenomaan Itämeren rahtiliikenteeseen. Yksi konservoitu Koggi on nähtävissä Viron merimuseon Paksun Margareetan tykkitornissa sijaitsevissa näyttelytiloissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut