Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Viro piti lupauksensa – ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden liittymispöytäkirjat ensimmäisten joukossa

Viron parlamentti Riigikogu ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden liittymispöytäkirjat keskiviikkona kahdessa ylimääräisessä istunnossa. Päätös oli yksimielinen.

Ratifioiminen tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun Nato-maat tiistaina allekirjoittivat Brysselissä Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat.

Lue myös: Jos Suomi päättää liittyä Natoon, Viro lupasi ratifioida hakemuksen omalta osaltaan nopeasti

Näin Viro piti pääministerinsä Kaja Kallaksen maaliskuussa antaman lupauksen siitä, että jos Suomi päättää hakea Naton jäsenyyttä, Viro ratifioi hakemuksen omalta osaltaan välittömästi.

Heti tiistaina liittymispöytäkirjat ratifioivat Kanada, Tanska ja Norja. Keskiviikkona mukaan liittyivät Islanti ja Iso-Britannia.

Viron konservatiivisen kansanpuolueen EKRE:n kansanedustaja ja parlamentin ulkoasiainvaliokunnan jäsen Henn Põlluaas huomautti kuitenkin Viron yleisradion haastattelussa, että näissä neljässä ensimmäisessä maassa ratifiointiin tarvittiin vain hallituksen päätös. Niinpä Viro oli ensimmäinen Nato-maa, joka ratifioi liittymispöytäkirjat parlamentin kautta.

– Toivon, että tämänpäiväinen Riigikogun päätös antaa vauhtia ratifiointiprosessille, jotta voimme tervehtiä viimeistään vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla pohjoismaisia naapureitamme Naton täysjäseninä, Viron parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Marko Mihkelson sanoi keskiviikkona.